Afbeelding

Sem Examens

Column Column

Voor veel leerlingen is het bijna zover, de examens.  Op zo’n moment gaan er veel verschillende emoties door je hoofd. “Heb ik wel genoeg geleerd? Ga ik het wel halen? Wat doen anderen?” Aangezien ikzelf vorig jaar geslaagd ben, hoef ik dit jaar geen examen te doen. Daarentegen kan ik mij wel goed voorstellen hoe examenleerlingen zich op het moment voelen.  

Toen ik vorig jaar zelf examen deed op de mavo, was de situatie wel best anders. Dat jaar was er een periode van online lessen wat voor de één nadeliger is dan voor de ander. Het maakte mij eigenlijk niet zoveel uit, omdat ik dan lekker kon uitslapen. Daarentegen mochten wij wel een extra onvoldoende halen, wat deels ter compensatie was. Voor zover ik weet hebben de examenleerlingen van dit jaar dat niet, wat misschien ook niet helemaal eerlijk is. 

Ikzelf heb tijdens mijn examens gewerkt met een schema, zodat ik wist wat ik moest leren. Als je een goed schema hebt en je je daar aan houdt, wat mij niet helemaal gelukt is, dan moet het vast wel goedkomen. Ik raad de leerlingen aan om, als je dat fijn vindt, met een schema te gaan werken. 

Wat ook goed werkt is oefenen. Niet oefenen met feesten en zuipen, maar oefenen met examens. Zo weet je een beetje wat je kan verwachten tijdens het echte examen. Oefen nog een keer op wat minder gaat, of leer misschien met klasgenoten. 

Oh, en vergeet ook niet om goed op te letten tijdens de uitleg. Ik weet dat het soms wat vermoeiend is, maar je hebt er wel wat aan. 

Ik wens alle examenleerlingen veel succes met hun examen! Zorg voor genoeg energie van tevoren en leer genoeg. 


Advertenties uit de krant