Afbeelding
Foto:

Sem ChatGPT, goed of slecht?

Column Column

ChatGPT komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Velen zal het waarschijnlijk weinig zeggen, maar het is een best belangrijk ding met het oog op de toekomst. Zeker binnen de journalistiek. 

Ik ben een eerstejaars mediaredactie student op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Deze opleiding houdt in dat ik kranten, websites, radio en televisie maak. Het is een journalistieke en communicatieve opleiding, waarbij je veel moet schrijven. Denk aan krantenartikelen, radioteksten en planningen. ChatGPT kan deze taken overnemen, waardoor journalisten steeds minder nodig zullen zijn. ChatGPT schrijft soms betere teksten, wat ertoe kan leiden dat zij het gaan overnemen.  

Je zou ook kunnen zeggen: ‘dat is toch juist positief?’ Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Robots en zo ook ChatGPT worden steeds verder ontwikkelt, en nemen steeds meer menselijke taken over. ChatGPT denkt niet na, wat eigenlijk juist positief is, want ik denk nog wel eens na over de verkeerde dingen. Maar dat terzijde.

Ik kwam er ook laatst achter, dat ChatGPT nog meer kan dan dat. Het kan ook stemmen genereren van overleden artiesten, Michael Jackson in dit geval, en een liedje laten zingen die de artiest nooit gezongen heeft. De meeste mensen zijn bang voor hoogtes, spinnen of geesten, de journalisten zullen vooral bang zijn voor ChatGPT. Maar de scholieren, die zullen er geen probleem mee hebben. 

Scholieren zullen het waarschijnlijk eerder als een uitkomst zien, zodat ze zelf lekker weinig aan hun opdrachten hoeven te doen. Geef ChatGPT een onderwerp en leun achterover, terwijl het werk voor je gedaan wordt. Als ChatGPT er nou was in mijn periode op de havo, had ik misschien wel het derde jaar gehaald… 

Advertenties uit de krant