Afbeelding

Rijsdijk gaat solo

Dieren

RIDDERKERK - Op zondag 1 juni staat “Wind and Voices” in het teken van solomuziek. Presentator en samensteller Gert Rijsdijk laat gewoonlijk in dit programma brasbands, harmonie- en fanfareorkesten en ensembles horen, maar nu spitst hij zich een uur lang toe op solisten.

Hij laat met deze invalshoek tien verschillende instrumenten solo horen, al dan niet begeleid door piano, orgel of band. Het programma wordt geopend met ´A Hunting Scene´, gespeeld op een posthoorn en een echo cornet. Dit laatste is een bijzonder instrument waarmee je de echo kan nabootsen door gebruik te maken van een bijzondere aanbouw aan een cornet. Hierna komen de fluit en euphonium aan de beurt. De laatste met ´The Irish Washerwoman´, daarna volgt een sopraancornet, die een octaaf hoger klinkt dan een Bes cornet, met de aria ‘Queen of the Night’ uit de opera ’The Magic Flute’ van Mozart. Na de altsax met het prachtige ’Ave Maria’ van Cassini gespeeld door de Friese Femke IJlstra volgt ’Tijana Tuba’ uiteraard met de tuba (bas) als solist. De trombone is van de partij in het nummer ’Feelings’ en de klarinet bij ’Klarinet Polka’, waarna de alt hoorn en de flugel hoorn de rij compleet maken.Het vocale Bel Canto gedeelte komt voor rekening van Mario Lanza en de Peruaanse tenor Juan Diego Flórez.

De trompet mist u in wellicht dit rijtje instrumenten, maar deze komt in de volgende aflevering van ’Wind and Voices’ ruimschoots aan bod. Gert Rijsdijk zal in de komende periode nog meer thema-uitzendingen ten gehore gaan brengen. De eerstvolgende uitzendingen gaan over landen, streken of steden waar je met vakantie naar toe kunt gaan. “Wind and Voices” is zondagmorgen te beluisteren vanaf 11.00 uur.

Advertenties uit de krant