Afbeelding

Maaike Huvermann zevende op Worldcup Freestyle Windsurfen

Sport

RIDDERKERK - Na haar debuut en het behalen van een tweede plaats op de Nederlandse freestyle windsurf wedstrijden in 2012 is Maaike Huvermann afgelopen juli afgereisd naar de Canarische eilanden om mee te doen aan de World Cup Tour. In Fuerteventura werd de pas 15-jarige Huvermann knap zevende.

Maaike Huvermann heeft twee jaar geleden het reguliere windsurfen ingewisseld voor freestyle windsurfen. Het freestylen is een vorm van windsurfen, waarbij met veel wind (vanaf 5 Bft) trucs worden uitgevoerd. De trucs variëren van sprongen, rotaties tot en met salto’s en worden beoordeeld op moeilijkheid, variatie en uitvoering. Een meervoudige eliminatiesysteem, waarin de deelnemers tegen elkaar strijden, bepaalt de ranking. Om op een hoog niveau deel te kunnen nemen in deze wedstrijdsport moet intensief en vaak getraind worden op die momenten, dat er voldoende wind is.Voor Maaike, die komend jaar naar de vierde van het technasium gaat, betekent dit, dat ze haar huiswerk goed moet plannen. Dit weerhield haar er niet van om afgelopen winter hard door te blijven trainen. Met haar eerste internationale wedstrijd in het vooruitzicht trotseerde ze wekenlang de koude omstandigheden, waarbij de water temperatuur daalde tot 4-5 graden. Het lange en vooral koude voorjaar hebben niet geholpen om het water weer snel warmer te laten worden.

Debuut

Recentelijk maakte Maaike Huvermann haar debuut op de Fuerteventura Internationale Freestyle windsurfwedstrijd, georganiseerd door de Professionele Windsurf Association (PWA). Maaike, met haar vijftien jaar de jongste deelnemer bij de dames, moest het opnemen tegen tien andere internationale pro’s uit Aruba, Nederland, Venezuela, Zwitserland Rusland, Noorwegen en Italië. Ondanks de altijd zware omstandigheden in Fuerteventura werd Maaike uiteindelijk knap zevende. In september zal
zij deelnemen aan een wedstrijd in Nederland. Dan zal er aan de Brouwersdam een internationale wedstrijd plaatsvinden.

Advertenties uit de krant