Rijsoord thuis kansloos onderuit tegen Heinenoord

Geschreven door: Robert Verhoef RIJSOORD - Rijsoord is zaterdagmiddag tegen de eerste nederlaag van het seizoen opgelopen. De Kraaien gingen in een rechtstreeks duel om de koppositie in de eerste klasse C op eigen veld kansloos onderuit tegen Heinenoord: 0-3.

De thuisploeg hield de uit de hoofdklasse gedegradeerde bezoekers in het eerste bedrijf nog goed in bedwang, maar kwam een tegentreffer direct na rust niet meer te boven.

Het duel met Heinenoord werd vooraf bestempeld als een goede graadmeter om de sterkte van het elftal van trainer Gijs Zwaan dit seizoen in te kunnen schatten. De Rijsoordse aanhang had hooggespannen verwachtingen na de uitstekende tweede helft vorig weekeinde in Zwijndrecht.
Zwaan wijzigde zijn formatie ten opzichte van het basiselftal dat vorige week VVGZ van de mat veegde op twee posities. Zo werd de zieke Zepp Jacobs vervangen door de van een blessure herstelde Nilton Ramos, en mocht Mike van Gool op zijn vertrouwde spitspositie eveneens zijn opwachting maken vanaf de aftrap.
De aanpassingen kwamen het elftal van de thuisploeg niet ten goede. Zowel Ramos als Van Gool oogden niet fit en de Rijsoordenaars hadden moeite om voorin een vuist te maken tegen de stugge Heinenoordse defensie. Smaakmaker van vorige week Soufiane Ouaragh kon slechts bij vlagen zijn kwaliteiten laten zien, en had zichtbaar hinder van het gebrek aan ritme bij zijn medeaanvallers.
Rijsoord creëerde amper kansen in de eerste helft, maar was in de openingsfase wel dicht bij een doelpunt toen Van Gool in kon koppen uit een voorzet vanaf rechts. De spits kreeg zijn hoofd echter niet voldoende achter de bal en zag zijn kopbal over en naast het doel van doelman Van Wijngen belanden. Enkele minuten later brak de razendsnelle Aouragh door op links, die tot zijn afgrijzen geen medespeler aanspeelbaar zag om in te schieten.
De speldenprikjes van Rijsoord verontrustte ex-hoofdklasser Heinenoord niet. De ploeg van trainers Rene Scholts en Ralph Kalkman nam het initiatief over en kwam via de beresterke Thom de Boer enkele keren vervaarlijk in de buurt van het doel van Michael Bekkers. De Boer had bij een tweetal schoten het geluk niet aan zijn zijde, en miste de grootste kans van de eerste helft vlak voor rust. Verdediger Marco Nijssen liet zich op de achterlijn eenvoudig passeren, waarna De Boer een schier niet te missen kans geboden werd. De spits kegelde de bal van dichtbij hoog over het Rijsoordse doel.
Rijsoord en Heinenoord hielden elkaar goed in evenwicht, hoewel het schaakspel voor rust maar weinig activiteit voor de doelmonden opleverde. Het thuispubliek hoopte op een vermakelijkere tweede helft, maar zag de Rijsoordenaars na de pauze in rap tempo de wedstrijd weggeven.
Nog geen minuut na rust was het Michiel Boer die simpel de 0-1 aantekende uit een Heinenoordse corner. De verdediger profiteerde optimaal van het niet ingrijpen van doelman Bekkers en verschalkte de sluitpost met een kopbal van dichtbij.
Vijf minuten later bleef Rijsoord de nekslag bespaard toen Remi Spier spits De Boer in kansrijke positie bracht. Aan de linkerkant van het strafschopgebied liet Spier doelman Bekkers kansloos, maar kopte De Boer de bal voor een leeg doel op de lat.
Rijsoord werd overlopen en slaagde er nauwelijks in zelf enig gevaar voor het vijandelijke doel te stichten. Bij een van de spaarzame uitbraken was het Sander Barragan die met een afgemeten voorzet Berry de Groot in stelling bracht in kansrijke positie. Op zo’n vijftien meter van het doel legde De Groot veel risico in zijn schot en zag hij de bal ongecontroleerd hoog over gaan.

Niet veel later was het duel beslist. Doelman Bekkers ging opnieuw niet vrijuit bij een hoge bal die tussen hem en de verdediging van de thuisploeg belande. Half ingrijpen van de keeper en een uiterste poging van de te laat gearriveerde Leon van de Heerik liet invaller Vinicius Bongaertz voor een leeg doel inschieten: 0-2.
Heinenoord bekroonde tien minuten voor tijd zijn oerdegelijke optreden op het Kraaiennest met het hoogtepunt van de wedstrijd. De behendige Vinicius Bongaertz was de Rijsoordse defensie te snel af en tekende met een prachtige boogbal over doelman Bekkers heen voor zijn tweede treffer: 0-3.
De nederlaag heeft Rijsoord op de zesde positie van de ranglijst gebracht, terwijl Heinenoord zichzelf op basis van het doelsaldo steviger op de eerste plaats heeft gezet. Volgend weekend speelt Rijsoord opnieuw een thuiswedstrijd. De Kraaien ontvangen dan Heerjansdam, dat deze middag met 0-3 van Sliedrecht verloor.
OPSTELLING RIJSOORD – Michael Bekkers – Gerome van Zonderen – Marco Nijssen – Leon van den Heerik – Donovan Lioe Anjie – Desley de Wolf – Berry de Groot – Soufiane Aouragh – Sander Barragan – Mike van Gool – Nilton Tavares Ramos (54. Laurens Lingen)