Een elftalfoto uit de beginjaren van CdF Popular. Vijfde van links staat oprichter Paco Santacomba. Derde linksonder is José Rivas, die samen met José Cabanelas de reünie op 2 mei organiseert.
Een elftalfoto uit de beginjaren van CdF Popular. Vijfde van links staat oprichter Paco Santacomba. Derde linksonder is José Rivas, die samen met José Cabanelas de reünie op 2 mei organiseert.

Spaanse voetbalreünie in Bolnes

Sport

In het Spaans centrum in Bolnes herleven op zaterdag 2 mei de tijden van Club de Fútbol Popular. Voor een reünie komen ruim veertig oud-spelers over uit alle delen van Spanje. “Het begon als een grapje op Facebook, maar het is heel serieus geworden” vertelt Ridderkerker José Rivas, die het weerzien samen met plaatsgenoot José L. Cabanelas organiseert.

CdF Popular was de Rotterdamse vertegenwoordiger in een Spaanse voetbalcompetitie, die bijna dertig jaar in Nederland werd georganiseerd. Oprichters waren in 1968 Spaanse gastarbeiders, die werkzaam waren bij Boele en andere scheepswerven of metaalbedrijven in de regio. Aan de basis van Popular Rotterdam stonden o.a. Paco Vilarnovo Santacomba en M. Canedo.
“De eerste periode waren het wat losse wedstrijden en het spelen van toernooien. Al snel werd het een echte competitie met andere Spaanse clubs in Nederland” blikt Rivas terug.

De landgenoten brachten hun spelers binnen de lijnen onder de namen van Spaanse steden, zoals Cádiz, Gijon, Levante en Valencia. Maar er was ook een CdF Schiedam. In de hoogtijdagen werd gespeeld met twee divisies, waarin respectievelijk tien en elf ploegen uitkwamen. Popular Rotterdam was de enige club die twee elftallen voor de competitie op de been wist te brengen. “We hebben zelfs nog een paar jaar een dameselftal gehad. Daar komen ook speelsters van naar de reünie. Via Facebook hebben we bijna iedereen wel weten te achterhalen” aldus de organisatoren.

Hoog niveau

Op het voormalige voetbalveld van Boele werd weleens een balletje getrapt, maar Popular had haar eigen accommodatie aan het Schuttersveld in Crooswijk. Dit was voorheen het domein van Sparta en het veld van de allereerste interland van het Nederlands elftal. In de jaren erna speelde Popular de thuiswedstrijden op de velden van Harga Schiedam, bij Zestienhoven en sportcomplex Gordelweg.

Er werd volgens Rivas, zelf behorend tot de tweede generatie Spanjaarden in Nederland, op een behoorlijk niveau gespeeld: “Er zaten jongens bij die op zaterdag speelden in het eerste van bijvoorbeeld Rijnburgse Boys en Zwartwit ’28 en die op zondag bij ons in actie kwamen. Uit de competitie kwam zelfs een Spaanse elftal voor migranten voort, waarvoor Bob Jansen(oud-trainer van Excelsior) de spelers selecteerde. Aan onze eigen toernooien deden grote clubs uit de regio mee. In de prijzenkast van Xerxes staat nog een enorme beker, die ze bij ons gewonnen hebben.”

Disco Popular

In 1997 viel het doek voor de Spaanse ‘Liga’ in Nederland. Men wist nog maar zes ploegen op de been te brengen. “En die moesten dan nog aangevuld worden met Nederlanders ook. Er werd in de kleedkamer niet eens meer Spaans gesproken. Het werd met het jaar minder en uiteindelijk ging de stekker eruit” schetst José de neergang.

Met de jaren keerden veel Spanjaarden terug naar hun vaderland. Voor de dagen rond de reünie logeren ze bij familie die hier achterbleef of bij vrienden waarmee alle jaren het contact is gehouden. In het gebouw van de Spaanse vereniging kunnen zaterdag de hele dag herinneringen opgehaald worden. Dit voetbaldagje voor de oud-gedienden krijgt ’s avonds een vervolg met een muziekfeest, waarbij ook alle bezoekers van de voormalige discotheek Popular welkom zijn. “Die disco draaiden we in ons eigen clubhuis en het was altijd volle bak. Dat gaan we zaterdag nog eens dunnetjes over doen met ook karaoke, want we weten dat we een paar goede zangers in ons midden hebben!”

Advertenties uit de krant