Mark Heiden tweemaal op het podium tijdens de D-spelen

RIDDERKERK - Afgelopen zondag 23 augustus werd in het Olympisch stadion in Amsterdam het officieuze Nederlands kampioenschap georganiseerd voor de D-junioren. Tijdens dit jaarlijks evenement strijden 500 atleten uit het gehele land voor de medailles. Door het weer waren de omstandigheden dit jaar zwaar. Het was heel warm en een harde tegenwind op de sprintonderdelen maakte snelle tijden moeilijk.

Mark Heiden is een meerkamper van PAC uit Rotterdam, voormalig voetballer bij RVVH. Op de D-spelen mag slechts worden deelgenomen aan twee onderdelen. Mark kwam uit op het verspringen en de 80 meter horden.

De serie werd door Mark makkelijk gewonnen in een voor hem mindere tijd. In de halve finale stond hij aan de start met de twee tijdsnelsten uit de series. De eerste twee uit de halve finale plaatsen zich direct voor de finale. Mark werd derde in de halve finale, maar wist zich als de eerste van de vier tijdsnelsten te plaatsen voor de finale met de vijfde tijd totaal.
Voor de finale horden vond de kwalificatie plaats van het verspringen. Met een sprong van 5.02 meter ging Mark als tweede de finale in. De finale van het verspringen en de horden vielen echter samen. Nog moe van het verspringen liep Mark de finale horden en wist de derde plek te halen in het sterke veld met een tijd van 12,56 seconden met tegenwind. Deze tijd was maar net boven zijn persoonlijk record. Na de finish moest hij direct door naar het verspringen.
Tijdens zijn afwezigheid was er al één ronde afgewerkt in de finale en bleven er nog slechts twee ronden over. Tijdens de vijfde ronde zakte Mark naar de derde plaats door een sprong van 5.05 door Harm Janssens van DEM. In zijn laatste poging gaf Mark nog één keer alles aan het einde van een vermoeiende dag en kwam tot een sprong van 5.20, slechts 4 centimeter minder dan de winnaar Floris Nolet, en wist toch nog het zilver te pakken.