Rijsoord in tweede helft op stoom

RIDDERKERK - In de uitwedstrijd tegen Westlandia kwam Rijsoord pas in de tweede helft op stoom en zorgde het alsnog voor een ruime overwinning, terwijl in de rust nog tegen een 1-0 achterstand werd aangekeken. In de strijd om het kampioenschap waren de drie punten zaterdagmiddag in Naaldwijk van groot belang, want alleen daarmee zou de huidige koppositie behouden kunnen blijven. En natuurlijk werd tijdens de wedstrijd met een schuin oog naar de stand in Zeeland gekeken, waar Kloetinge en SHO tegelijkertijd om de tweede plaats en wellicht meer voetbalden. De strijd om het kampioenschap is in volle hevigheid losgebarsten.

door Wim de Rooij

Belangrijk voor Rijsoord was het dus om de wedstrijd 'gewoon' te winnen. En tegen een tegenstander op de tiende plaats zou dat geen probleem moeten zijn. De vraag was wel wat de onderbreking van twee weken betekende voor de teams. In ieder geval een mooie periode om alle pijntjes te laten verhelpen en fris aan de laatste drie of wellicht meer wedstrijden ingeval van een nacompetitie te beginnen. Ook voor Rijsoord waren er geen grote personele problemen, zodat trainer Steef Buijs met zijn bekende selectie aan de wedstrijd kon beginnen.

Effectiever
In de eerste helft liep het bij Rijsoord nog niet naar behoren en het leek alsof de ploeg na de 'lentestop' wat opstartproblemen had. Natuurlijk werd geprobeerd Westlandia onder druk te zetten, maar teveel balverlies zorgde ervoor dat het spel onrustig was. Kansen werden nauwelijks gecreëerd. De thuisploeg daarentegen was in die eerste helft feller en ook effectiever in de aanpak. Toch was het Rijsoord dat de score binnen tien minuten had moeten openen. Het was geen 'driemaal is scheepsrecht' voor Mike van Gool, toen hij driemaal mocht aanleggen voor een schot. Tweemaal kaatste de bal terug en de derde maal ging de bal via de verste paal het veld weer in. Vier minuten later consternatie aan de andere kant van het veld toen een doelpunt van Westlandia vanwege buitenspel door de goed leidende scheidsrechter Tijs Gommans werd afgekeurd. Rijsoord had echter gewaarschuwd moeten zijn, maar bleef qua voetbal onder de maat. Na ruim een half uur kwam de thuisploeg wel op voorsprong door een doelpunt van Vince van der Knaap; 1-0. Inmiddels hadden de toeschouwers langs de lijn gezien dat Kloetinge in Zeeland op voorsprong was gekomen. Een gunstige ontwikkeling voor Rijsoord, maar voorlopig gaf de stand in Naaldwijk geen enkele reden voor tevredenheid. Nog kort voor rust had Westlandia de voorsprong kunnen verdubbelen, echter doelman Ragip Özrak pareerde prima het schot van Dennis Verbeek.

Ommekeer
Na de rust stond er een heel ander Rijsoord op het veld. Mogelijk dat het scoreverloop hieraan debet was of begrepen de spelers dat juist vandaag een grote stap naar het kampioenschap zou kunnen worden gezet. Echter het was eerst nog schrikken toen alweer Vince van der Knaap de voorsprong had kunnen verdubbelen, echter in een vrije positie kopte hij op de lat. Het was eigenlijk het laatste wapenfeit van de thuisploeg, want hierna nam Rijsoord het heft in handen. Zeven minuten na de rust gaf Desley de Wolf een dieptepass op Khalid Rahli die, eenmaal op snelheid, niet bij te houden was. In het strafschopgebied speelde hij twee verdedigers eenvoudig uit en zorgde daarna beheerst voor de gelijkmaker van Rijsoord; 1-1. Westlandia probeerde nog wat terug te doen, maar zou niet echt gevaarlijk meer worden. Zo kreeg in de 56e minuut Tim van der Voort een prima kans, maar zijn schot ging voor langs. En dus was het weer de beurt aan Khalid Rahli, die in de tweede helft steeds meer op dreef kwam. Twee minuten na de kans van Van der Voort zag Rahli een inzet via de voet van een tegenstander over het doel gaan. En nog eens een paar minuten later schoot Zepp Jacobs vanuit een moeilijke hoek op de paal. Het zou echter 'uitstel van executie' zijn, want een minuut later kwam de voorsprong er toch. Rahli gaf een prima pass op Melvin Zaalman, die met een lager schuiver doelman Stijn van Beek kansloos liet; 1-2. Er gebeurde veel in die periode, want in de 68e minuut beging de ingevallen Hamza el Yddri in het strafschopgebied een vrij lichte overtreding op Melvin Zaalman. Scheidsrechter Gommans was ondanks alle protesten onverbiddelijk; strafschop. Een klusje voor Ard Hartman en die mist nooit, alleen wel deze zaterdagmiddag en dus bleef de stand 1-2. De thuisploeg putte weer moed uit het missen van de strafschop, maar dat bleek tijdelijk te zijn. Rijsoord pakte de draad weer op. Met vrijwel het eerste balcontact stuurde Nelson Costa de Brito Khalid Rahli de diepte in en die rondde weer voortreffelijk af; 1-3. De soep was nog niet op, want vijf minuten voor het einde kwam Rijsoord zelfs op 1-4. Casper Gerritse veroverde op kracht de bal op het middenveld en speelde precies op tijd de sprintende Darlison Gerardus aan, die een vrij veld voor zich had. Op het juiste moment speelde hij de bal breed en zorgde er daarmee voor dat Khalid Rahli deze zaterdagmiddag zijn hattrick mocht maken. Na een zwakke eerste helft zorgde Rijsoord er met een goede tweede helft voor dat het kampioenschap weer een stukje dichterbij was gekomen.

In Zeeland was de wedstrijd inmiddels al gestaakt vanwege een blessure bij de scheidsrechter. Dinsdagavond wordt de wedstrijd uitgespeeld. Aan de ene kant wellicht jammer dat de uitslag nu nog niet bekend is, maar aan de andere kant moet Rijsoord de laatste twee wedstrijden van haar eigen kracht uit gaan. Want het zijn niet de minste tegenstanders die op het programma staan. Volgende week zaterdag komt SHO op de Vlasstraat op bezoek en afhankelijk van de uitslag van dinsdagavond zullen de Oud-Beijerlanders dan op de tweede of derde plaats staan. En een week later volgt dan de uitwedstrijd tegen Kloetinge. De wedstrijden beginnen beide om 14.30 uur.

Opstelling: Ragip Özrak – Darlison Gerardus – Ard Hartman – Desley de Wolf – Romain van Bruggen – Berry de Groot – Khalid Rahli (87. Stephan Ooms) – Mike van Gool (58. Casper Gerritse) – Mike van Dongen – Zepp Jacobs – Melvin Zaalman (82. Nelson Costa de Brito).