Afbeelding

Rijsoord stunt in Capelle

Sport

RIDDERKERK - Rijsoord heeft zaterdagmiddag in en tegen Capelle gestunt door met 1-2 te winnen. Door een tomeloze inzet maakten de Kraaien het Capelle erg moeilijk, dat mede daardoor niet in het spel kon komen. Natuurlijk kwamen er in de eindfase van de wedstrijd, toen Rijsoord nog met tien man in het veld stond, kansen voor de thuisploeg, maar de verdediging hield de gelederen, soms met kunst- en vliegwerk, gesloten. De winst in Capelle is een mooie opsteker voor Rijsoord, dat daarmee weer een plaatsje stijgt op de ranglijst.

door Wim de Rooij

Voorafgaand aan de wedstrijd moest trainer Marco van Rijn nog een oplossing vinden voor de geblesseerde Berry de Groot en Tevyn Biekman. En natuurlijk was de vraag welke tactiek de trainer van Rijsoord uit de hoge hoed zou toveren om het Capelle moeilijk te maken. Voorafgaand aan de wedstrijd gaf namelijk niemand Rijsoord een kans om zelfs maar een puntje uit Capelle mee te nemen. De Capellenaren kijken duidelijk naar de top van de hoofdklasse A en richten zich op promotie en het doelsaldo van Rijsoord geeft al aan dat het minder vlot in de hoofdklasse A verloopt. Gezien de stand op de ranglijst en het doelsaldo zou iedereen voor de uitslag van deze wedstrijd vooraf een '1' invullen, meldde het AD zaterdagmorgen. Aanvoerder Julian Agatowski van Capelle hield echter al een slag om zijn arm door te zeggen dat, tegen alle verwachtingen in, zijn team niet zomaar van Rijsoord zou gaan winnen. Alsof hij een voorgevoel had. De wedstrijd stond onder leiding van de ervaren scheidsrechter Marcel Roeleveld.

Gelijkwaardig
Al direct na het eerste fluitsignaal liet Capelle zien wat deze zaterdagmiddag de bedoeling was. Er werd gejaagd op iedere bal en Rijsoord werd onder druk gezet. Dat kwam ook omdat de aanval van Rijsoord elkaar moeilijk wist te vinden en daardoor weer snel balverlies leed. Toen Capelle na een kwartiertje een beetje was uitgeraasd kreeg Rijsoord meer vat op het spel en ontstond er een gelijkwaardige wedstrijd. En Rijsoord kwam na een twintig minuten zelfs op voorsprong toen Jimmy van der Vaart een voorzet van Nelson Costa de Brito netjes afrondde; 0-1. Vijf minuten later kwam Chris Promes ook in een kansrijke positie, maar door Marciano Pape werd hem op het laatste moment de doortocht naar doelman Massimo van Ewijk geblokkeerd. Capelle was duidelijk niet tevreden met het fel strijdende Rijsoord en kon maar niet goed in het spel komen. Echter een klein kwartier voor de rust kwam de thuisploeg toch langszij. Bij een vrije schop caramboleerde de bal voor de voeten van Jerry Scholman en die bedacht zich geen moment. Tegen zijn uithaal was de uitgespeelde verdediging van Rijsoord niet opgewassen; 1-1. Rijsoord bleef ook tot aan de rust hard werken voor een goed resultaat, waarbij harde overtredingen over en weer niet altijd werden geschuwd. Scheidsrechter Roeleveld deelde over de gehele wedstrijd acht gele kaarten uit, waaronder een tweede voor Donovan Lioe Anjie en een voor trainer Marco van Rijn.

Na de rust ging Capelle nadrukkelijk op zoek naar een tweede doelpunt. Al na zeven minuten had de thuisploeg op voorsprong moeten komen, maar Justin van Mullem liet een uitgelezen kans op een voorsprong liggen. Met nog een klein half uur spelen was het weer Rijsoord dat op voorsprong kwam. Chris Promes kwam van links en zag Nelson Costa de Brito in een kansrijke positie staan. De middenvelder bedacht zich geen moment en met een lage schuiver liet hij doelman Van Ewijk kansloos; 1-2. Capelle moest weer op jacht naar een gelijkmaker en zette Rijsoord onder druk. Kevin van la Parra gaf van links een snoeiharde voorzet, maar die werd door iedereen gemist. Een minuut later alweer een kans voor de thuisploeg, maar Stephan Ooms redde op de doellijn. De tijd tikte door en het werd nog spannend toen drie minuten voor het officiële einde van de wedstrijd Donovan Lioe Anjie voor een ogenschijnlijk lichte overtreding zijn tweede gele kaart kreeg en dus het veld moest verlaten. Nog meer kansen voor Capelle en het was Luuk Kraaijeveld, die Capelle weer langszij had kunnen brengen, maar in kansrijke positie kopte hij de bal over. Scheidsrechter Roeleveld liet nog vijf minuten doorspelen, maar Rijsoord kwam niet meer in gevaar, kon drie belangrijke punten aan het totaal toevoegen en steeg daarmee een plaatsje op de ranglijst.

Komende zaterdag speelt Rijsoord thuis tegen Smitshoek. Aftrap om 14.30 uur. Smitshoek speelde zaterdag verdienstelijk gelijk tegen koploper AZSV en komt daarmee op de 12e plaats in de hoofdklasse A en net een plaats hoger dan Rijsoord. Met een zelfde inzet als zaterdagmiddag moet een positief tot de mogelijkheden behoren.

Opstelling Rijsoord: Ragip Özrak – Desley de Wolf – Donovan Lioe Anjie – Mike van Dongen – Leon van den Heerik – Romain van Bruggen – Jimmy van der Vaart (77. Lorenzo van der Heijden) – Stephan Ooms – Marcelo Gomes da Veiga (83. Danilo Alkema) – Chris Promes (83. Casper Gerritse) – Nelson Costa de Brito.