Gelijkspel Rijsoord dik verdiend

RIJSOORD - Rijsoord heeft zaterdagmiddag een verdienstelijk gelijkspel behaald tegen de nummer twee in de hoofdklasse A. In de uitwedstrijd boekte Rijsoord nog een dikke onvoldoende en keek het na negen minuten al tegen een onoverbrugbare achterstand aan. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 5-0 verloren. Maar Rijsoord is onder de leiding van trainer Marco van Rijn gegroeid, hetgeen ook al te zien was in het gelijke spel tegen Feyenoord. De vraag was wat Rijsoord deze zaterdagmiddag ging doen en of de sterke start na de winterstop doorgezet kon worden.

door Wim de Rooij

Trainer Marco van Rijn kon beschikken over dezelfde spelers als de afgelopen wedstrijden. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Nick Smit en hij zou aan het einde daarvan niet minder dan zes gele en een rode kaart hebben uitgedeeld. Al na zes minuten werd de eerste gele kaart uitgedeeld en het 'slachtoffer' was Desley de Wolf. Hij pleegde een overtreding net buiten het strafschopgebied en dat leverde hem een gele kaart en Sportlust '46 een vrije schop op. Evert Brouwers ontfermde zich over de snelle buitenkans en scoorde fraai een doelpunt in de verre hoek; 0-1 Een snelle tegenvaller voor de thuisploeg en het doemscenario van de uitwedstrijd gloorde voor sommigen al aan de horizon. Echter Rijsoord liet het er niet bij zitten en liet zien gegroeid te zijn en ook met dergelijke snelle tegenvallers om te kunnen gaan. Vier minuten na de openingstreffer had Casper Gerritse in kansrijke positie de stand weer gelijk moeten trekken, maar zijn schot ging via de vingertoppen van doelman Menno de Jong en de lat over het doel. Nog eens een minuut later weer een kans voor de spits, maar nu rolde zijn schot voor het doel langs. Rijsoord speelde naar vermogen en viel daar waar mogelijk aan. Berry de Groot kwam nog een keer tot een schot, maar dat belandde in de handen van doelman De Jong. Af en toe waren er forse overtredingen en daarin trad scheidsrechter Smit niet altijd even consequent op. Zo werd Donovan Lioe Anjie getorpedeerd door Mark van der Weijden, maar in plaats van een gele kaart loste de scheidsrechter het in zijn ogen met een goed gesprek op. Nog binnen het halve uur alweer een vrije schop voor de bezoekers op de rand van het strafschopgebied. Evert Brouwers ontfermde zich weer over het buitenkansje, maar zag zijn schot nu op de lat terecht komen, waardoor het gevaar weer voor de thuisploeg was geweken. Trainer Marco van Rijn maakte zich boos over de manier van leiding geven van de scheidsrechter en dit kwam hem op een gele kaart te staan. Een minuut voor de rust kroop Rijsoord weer door het oog van de naald, toen bij een hoekschop Donovan Lioe Anjie in een scrimmage voor het doel de bal tegen de lat kopte.

Verdiend doelpunt
In de tweede helft zou Rijsoord verdiend op gelijke hoogte komen. Berry de Groot bleef in de kleedkamer achter en Jochem Bakker nam zijn plaats in. Het spel golfde geen en weer zonder tot echt grote kansen te komen. Maar in de 67e minuut was het toch raak. Danilo Alkema kreeg met een beetje geluk de bal mee en hij kon alleen op doelman De Jong af. Door diens benen wist hij de bal beheerst in het doel te schuiven; 1-1. Een verdiende gelijkmaker. Nog eens vier minuten weer een kans voor Rijsoord, toen Chris Promes alleen op de doelman afging. Deze stopte de aanvaller onreglementair en hij kon met een rode kaart de kleedkamer opzoeken. De vrije schop op de rand van het strafschopgebied leverde niets op. Beide ploegen gingen op zoek naar een voorsprong, waarbij Sportlust '46 een kwartier voor het einde een doelpunt afgekeurd zag worden wegens buitenspel. In de blessuretijd was Rijsoord nog dicht bij een tweede doelpunt toen Chris Promes van rechts het strafschopgebied binnenkwam. Hij wilde de bal terugleggen op Casper Gerritse, maar de prima ingevallen doelman Terence Manschot pakte de bal goed op. Het zou een beetje teveel van het goede zijn geweest en was tevens een van de laatste acties. Na 94 minuten vond ook scheidsrechter Smit het welletjes en was de wedstrijd alweer geschiedenis geworden. Een prima uitslag voor Rijsoord, dat na de winterstop al vijf punten heeft verzameld.

Zaterdag staat de uitwedstrijd tegen Duno uit Doorwerth op het programma. De ploeg verloor zaterdag van AZSV en heeft evenveel punten als Rijsoord verzameld. Een wedstrijd met twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Hopelijk neemt Rijsoord de drie punten uit Doorwerth mee.

Opstelling Rijsoord: Ragip Özrak – Donovan Lioe Anjie (66. Lorenzo van der Heijden) – Mike van Dongen – Desley de Wolf – Romain van Bruggen – Nelson Costa de Brito – Berry de Groot (46. Jochem Bakker) – Danilo Alkema – Stephan Ooms – Marcelo Gomes da Veiga (59. Chris Promes) – Casper Gerritse.