Na de 0-0 in Rijsoord werd het 3-1 in 's-Gravenzande (archieffoto)

Pijnlijke nederlaag Rijsoord bij concurrent

RIJSOORD – Rijsoord heeft zaterdagmiddag in de hoofdklasse A een pijnlijke nederlaag geleden in en tegen 's-Gravenzande. De manschappen van trainer Marco van Rijn kwamen op alle fronten tekort en verloren voor de tweede week op rij van een directe concurrent in de strijd tegen degradatie: 3-1. Nelson Costa de Brito schonk Rijsoord vlak na de pauze (2-0) even de hoop op een resultaat door de aansluitingstreffer voor zijn rekening te nemen, maar de Kraaien mochten uiteindelijk van geluk spreken dat de thuisploeg slechts drie keer scoorde.

door Robert Verhoeff

Er was Rijsoord alles aan gelegen om de wedstrijd tegen het één plek lager geklasseerde 's-Gravenzande (15e) te winnen vanmiddag. Met een driepunter zou Rijsoord de aansluiting op de 'veilige' plaatsen behouden, waarmee directe handhaving in de hoofdklasse een realistisch doel zou kunnen blijven voor de Kraaien. De nederlaag in het Westland maakte echter dat er weer naar onderen gekeken moet worden. De marge van zes punten op 's-Gravenzande, dat op een directe degradatieplaats staat, was comfortabel maar is nu dus gehalveerd.
Ten opzichte van de verloren wedstrijd bij Spijkenisse vorige week trad Rijsoord zaterdag aan met twee wijzigingen in de basisformatie. Zo passeerde Marco van Rijn zijn spits Casper Gerritse ten faveure van Chris Promes. In de achterhoede kreeg Lorenzo van der Heijden de voorkeur boven Donovan Lioe Anjie, die om disciplinaire redenen op de bank plaats moest.
Het meegereisde Rijsoordse publiek zal zich blijven afvragen hoe anders de wedstrijd zou zijn gelopen als het niet 's-Gravenzande maar Rijsoord was geweest dat in de 18e minuut de score had geopend. Een vlijmscherpe steekpass van Danilo Alkema zette Chris Promes in die minuut volledig vrij voor doelman Danny Koning. De vrije doortocht op het doel gaf de rappe aanvaller wellicht teveel tijd om na te denken en tot zijn afgrijzen belandde zijn inzet op de voeten van de uit zijn doel gekomen Koning.
Extra pijnlijk was daarom de treffer van de thuisploeg nog geen halve minuut later. Een voorzet vanaf de rechterkant van het veld bracht de bal op het hoofd van de sterke lange spits Yuri Westhoff die via doelman Özrak raak kopte 1-0.
Een kwartier later verdubbelde 's-Gravenzande zijn voorsprong. Slap ingrijpen van Lorenzo van der Heijden aan de rechterkant van het veld gaf Twan van Meerten de kans om door te breken. Van Meerten bracht op zijn beurt Menno Roodenburg in stelling die van dichtbij in volledig vrije positie de bal onder doelman Özrak door kon schieten: 2-0. De doelpuntenmaker had ook de beslissende treffer kort voor rust op de voet, maar hij spaarde Rijsoord door de bal van dichtbij ruim naast te schieten.

Aansluitingstreffer
Net als vorige week bij Spijkenisse slaagde Rijsoord er nauwelijks in om gevaar te stichten voor het vijandelijke doel. De aansluitingstreffer van Nelson Costa de Brito viel vlak na rust dan ook uit de lucht. De Brito controleerde de bal aan de rand van het strafschopgebied na een afgeslagen voorzet van Mike van Dongen en schoof de bal beheerst in de lange hoek: 2-1.
De aanhang van Rijsoord hoopte dat dit meer leven in het Rijsoordse spel zou brengen en dat de blauw-witte formatie toch nog aanspraak zou maken op een punt of wellicht nog meer. Het gewenste offensief bleef echter uit. Het was juist de thuisploeg dat de wedstrijd in handen nam en geregeld gevaarlijk doorkwam via de kwetsbare rechtervleugel van Rijsoord, waar Donovan Lioe Anjie met zijn snelheid node werd gemist in de defensie. Het was dat spits 's-Gravenzande-spits Yuri Westhoff zijn vizier niet de hele middag op scherp had staan waardoor de derde treffer van de thuisploeg lang uitbleef.
Éen kans kreeg Rijsoord op de gelijkmaker. Koud in het veld zette de ingevallen Casper Gerritse met een loepzuivere pass de andere invaller Tevyn Biekman oog in oog met doelman Koning. Ook deze keer won Koning het een-op-een duel met een Rijsoordse aanvaller door de bal met zijn voet uit het doel te houden.
Het was de aanzet voor een spelbeeld waarin Rijsoord graag wilde aanvallen maar niet bij machte was om gevaarlijk te worden en waarin de thuisploeg gretig gebruik maakte van alle ruimte die ontstond. Het werd letterlijk open huis in de Rijsoordse defensie. Spits Yuri Westhoff kreeg meerdere levensgrote kansen om de beslissende 3-1 te maken, maar faalde keer op keer opzichtig en zag tevens een doelpunt afgekeurd worden. De aanhang van de Kraaien bleef daardoor hoop houden op een resultaat, maar zag Rijsoord in aanvallend opzicht enkel stuntelen met fantasieloze voorzetten, eindeloze foute passes en evenzovele slechte aannames.
Aan alle valse hoop werd in de blessuretijd dan toch een einde gemaakt toen Yuri Westhoff eindelijk wel profiteerde van de zee van ruimte die ontstond bij het wanhoopsoffensief van Rijsoord. Westhoff rondde een lage voorzet van Patrick Triep beheerst af met een schuiver in de verre hoek: 3-1.

Opstelling Rijsoord: Ragip Özrak – Desley de Wolf – Romain van Bruggen – Nelson Costa de Brito – Berry de Groot – Danilo Alkema – Stephan Ooms – Chris Promes (64. Casper Gerritse) – Mike van Dongen – Jochem Bakker (68. Tevyn Biekman) – Lorenzo van der Heijden (84. Donovan Lioe Anjie)