Bekende plaatjes voor veel Ridderkerkers.
Bekende plaatjes voor veel Ridderkerkers.
rubriek

Oud Ridderkerk: De dansschool aan de Kievitsweg 107

Algemeen

In het boek Ridderkerk na de Tweede Wereldoorlog zijn bijna 40 pagina’s gewijd aan Jaap van der Graaf (1921-1998). “Ome Jaap”, wie kent ‘m niet? Deze markante Ridderkerker heeft in de decennia na de oorlog in sociaal-cultureel opzicht ongelooflijk veel betekend voor de Ridderkerkse gemeenschap. Zijn dansschool aan de Kievitsweg ontwikkelde zich tot een sociaal middelpunt in de gemeente. Hoe verliep dat?

In 1962 had Jaap van der Graaf het huis aan de Kievitsweg 107met een aanzienlijke hoeveelheid grond van boer Blok gekocht. De muziekwinkel en dansschool aan de Prinses Margrietstraat waren een opstap naar de beoogde accommodatie aan de Kievitsweg, waar de mogelijkheden voor feesten en allerlei groepsactiviteiten nog weer groter waren. 

Het huis met balkon aan de Prinses Margrietstraat moesten Jaap en Ali verlaten. Ze namen hun intrek in het huis van de familie Lodder aan de Lagendijk. Met opzet hield Jaap de danszaal aan de Prinses Margrietstraat aan. Behoefte aan een concurrent had hij niet. In 1967 nam de firma Schop-Mom de danszaal over. Hun doe het zelf-zaak De Knutselaar werd daardoor drie keer zo groot.

Aardappelen schillen

De tuin van de dansschool grensde aan het gemeentelijk openluchtzwembad Dolfijn. Een stukje daarvan stond hij voor de (vrienden)prijs van fl. 2,50 af aan de gemeente die dat goed kon gebruiken. Daar zou later nog flinke onenigheid over ontstaan. Een sloot scheidde de ligweiden van het buitenbad van zijn dansschool. Een plank over de sloot richting zwembad was snel gelegd. 

Hongerige zwemmers konden bij Jaap voortaan snoep, patat en koekkruimels kopen. Dat namen ze mee terug naar de ligweide. In het begin was het zelf aardappelen schillen en snijden. Later kwam er ook Ras patat. Bij een groothandel aan de Waaldijk kocht Jaap snippers van snoepgoed op. Ali deed dat in zakjes die ze aan de zwembadgasten verkocht. Aan het eind van de dag stuurde Jaap een aantal jongeren naar het zwembad om alle rommel op te ruimen. 

Kwam iemand met een halve zak terug dan was dat in zijn ogen niet genoeg. Die moest vol. Pas dan had je volgens Jaap recht op een gratis portie patat.

Ballet

Jaren later, op 27 april 1967, werd de dansschool aan de Kievitsweg officieel geopend. Het bestaande huis moest eerst worden verbouwd. Dat had tijd gevergd. Bovendien had het geruime tijd geduurd voordat de parketvloer met een oppervlakte van ruim 300 vierkante meter klaar was.

In een apart zaaltje werden ook balletlessen gegeven. Dat werd een groot succes. De zaal was avond aan avond bezet. Niet alleen jongeren ook ouderen meldden zich aan. Maandagavond balletles, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond volgden de gewone danslessen. Vrijdagavond en zaterdagavond werden er oefenavonden gehouden, zaterdagmiddag was er gewoon les. Parkeergelegenheid was al snel ontoereikend. 

Ouderen

Verhuur van de zaal was niet mogelijk. Daar was geen plaats voor in het tijdschema. Bovendien leidde Jaap dansavonden in Barendrecht, H-I-Ambacht en in de gereformeerde kerk in Rotterdam-Zuid. En natuurlijk op zaterdag in Sint Joris. Loes Balkstra heeft nog lange tijd in Barendrecht lesgegeven. In H-I-Ambacht had Jaap een plaatsje tussen de plaatselijke horeca weren te bemachtigen. Een grote toeloop van jongeren voor dansles was er niet. 

Heleen Versteeg heeft er nog wel jarenlang dansles voor ouderen verzorgd. In de loop der jaren zijn aan het pand aan de Kievitsweg steeds kleine stukken aangebouwd. In 1988 volgde opnieuw een grondige verbouwing waarbij de dansschool werd uitgebreid met zijzalen. Toen de scholengemeenschap Gemini te weinig ruimte had voor het aantal leerlingen, werden de grote zaal en een zijzaal daarvoor in gebruik genomen. Dat gaf huurinkomsten.

De openingstijden van de Oudheidkamer zijn: woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Er gelden nog slechts beperkte Coronamaatregelen zoals 1,5m afstand houden. De wisselexpositie die momenteel staat opgesteld gaat over “125 jaar gymnastiekvereniging OKK”. Bezoek onze website: www.oudridderkerk.nl.

.

Advertenties uit de krant