De kosten voor groot onderhoud van de Sint Joriskerk zijn te hoog voor de parochie
De kosten voor groot onderhoud van de Sint Joriskerk zijn te hoog voor de parochie

Aanvraag voor sloop van St. Joriskerk

Algemeen

RIDDERKERK - De dreiging van sloop voor de tram is verdwenen, maar de Sint Joriskerk in Ridderkerk lijkt niet aan de slopershamer te kunnen ontkomen. Het parochiebestuur heeft een vergunning aangevraagd voor sloop van de in 1960 gebouwde kerk en de aangrenzende pastorwoning en parochiezaal.

De parochie kan het onderhoud van het kerkgebouw niet meer opbrengen. Om die reden is al eerder sloop overwogen. In navolging van de Christus is Koning-kerk in Slikkerveer leeft al langer het idee om na sloop een nieuwe kerkzaal te realiseren in combinatie met woningbouw. In 2017 werd al een sloopmelding bij het gemeentebestuur gedaan.

Door de onzekerheid over het tramtracé konden er geen plannen worden gemaakt. Het betekende ook dat er al bijna tien jaar geen serieus onderhoud aan het kerkgebouw is geplaagd. De kosten voor groot onderhoud wegen nu als een molensteen. Het kerkbestuur heeft in een nieuwsbrief aan de parochianen kenbaar gemaakt te vrezen voor een faillissement.

Mogelijk monument

De parochie ziet daarbij nog een probleem op zich afkomen. Het gemeentebestuur wil de Sint Joriskerk de status van gemeentemonument geven. Het kerkgebouw moet dan in stand worden gehouden

“Dat zou betekenen dat we niets meer met de kerk kunnen en wel tot groot onderhoud gedwongen zijn. En dat zal het al eerder genoemde faillissement van de parochie betekenen. Zoals het er nu voorstaat is de oplossing om de kerk te slopen de enig mogelijkheid om het voortbestaan van de parochie in een goed onderkomen veilig te stellen” stelt het kerkbestuur.

Hoge waarde

Op de Cultuurhistorische Waardenkaart, die vier jaar geleden in opdracht van de gemeente is opgesteld door de erfgoedspecialisten van Dorp, Stad & Land, is aan de Sint Joriskaart een hoge waarde toegekend: “Van zeer hoge waarde vanwege de gaafheid en zeldzame architectuurvorm”. Vooral het verzonken reliëf van Sint Joris boven de entree en glas-in-beton gevels worden als bijzonder genoemd.

Het college moet binnen zes weken op de sloopaanvraag besluiten, maar kan formeel ook kiezen voor langere bedenktijd. Het kerkbestuur kan overigens niet alleen tot sloop besluiten. Dat zal in overleg moeten gaan met het bisdom en met het bestuur van de R.K. Federatie H. Maria Magdalena. Bij het bisdom moet daarvoor een “Bisschoppelijke Machtiging” worden aangevraagd.

Advertenties uit de krant