Ria Gerritse was de drijvende kracht achter Radio Paloma
Ria Gerritse was de drijvende kracht achter Radio Paloma

Piratenzenders in Ridderkerk

Algemeen

Uit hobbyisme beginnen mensen in de jaren zestig hun eigen radiozender, al of niet uit ontevredenheid over wat de reguliere kanalen te bieden hebben. Midden jaren tachtig is ook Ridderkerk een paar lokale piratenstations rijk. De bekendste daarvan zijn Radio Paloma en Radio Avalon. Beide zenders doen vanaf 1982 van zich spreken.

Rubriek Stichting Oud Ridderkerk

Drijvende kracht achter Paloma is Ria in de volksmond beter bekend als ‘Dikke Ria’. Vanuit haar woning aan de De la Reijstraat in Bolnes (en later aan de Karper in Drievliet) draait ze Hollandse muziek en daar gaat ze met een klein team onverdroten mee door, ook al wordt ze vele malen uit de lucht gehaald. De Radio Controle Dienst (RCD) grijpt regelmatig in naar aanleiding van klachten over verstoring van ander radioverkeer. De piraten zouden zelfs de communicatie van de politie en hulpdiensten hinderen. De radiomakers betwijfelen dat: ‘Als we zouden storen zouden ze al eerder hebben ingegrepen.’ De piraten zien het als een kat-en-muis spelletje met de controledienst en spelen niet eens meer verstoppertje. Na de eerste drie maanden op wisselende adressen te zijn begonnen, zet Avalon de contactgegevens gewoon in de krant. Ook activiteiten, zoals marathonuitzendingen en acties voor het goede doel, worden openlijk in de pers gemeld. Als woordvoerders van Avalon treden Roy Spencer en Rick Lohman naar buiten. Zij draaien net als de diskjockeys Robert O’ Neal en Mike Turner veel verzoekplaten en hebben daarnaast succes met ‘De Winkel van Sinkel’, waarin allerlei koopjes worden aangeboden. Paloma weet de luisteraars te binden met onder meer haar radiobingo en natuurlijk verzoekplaten. De makers zeggen zich vooral te richten op bejaarden en alleenstaanden, die met liefde naar de lokale stations luisteren. Dat blijkt ook uit vele brieven aan het gemeentebestuur. Steeds als de zenders weer uit de lucht zijn gehaald, dringen luisteraars aan op legalisering. De gemeente wil daar niet aan omdat de piraten niet voldoen aan de eisen voor de omroepwet. Het blijft zo een dure hobby voor de makers van de illegale radio. Ingrijpen van de RCD en politie blijft soms beperkt tot inbeslagname van de zendapparatuur, maar soms heeft men ook de pech dat de draaitafels, het mengpaneel en de complete platencollectie worden meegenomen. ‘Je moet niet teveel spullen hebben staan in de ruimte waar je de programma’s maakt. Anders mogen ze alles meenemen’, leert Dikke Ria uit ervaring. Bij een inval raakt ze in één keer 603 singles en zes elpees kwijt en later nog eens 700 grammofoonplaten. Groter is een paar keer de schade voor Avalon. Bij het derde bezoek van de RCD gaan zo’n duizend singles en zeshonderd elpees mee. Als kort daarop een vierde oprolactie is, wordt de schade berekend op ƒ 12.000. Toch lukt het Radio Avalon telkens weer om snel terug te komen. Het sterkste staaltje daarvan is in 1984. Nog geen dertig minuten na het vertrek van de overheidsdienaars met de apparatuur en dit keer ook de zendmast, is de piraat terug in de lucht met een noodzender. Na zeven keer uit de lucht te zijn gehaald zwijgt Radio Avalon vanaf 1986. Bij Paloma blijft het uitzendvuur branden. Als de zender voor de veertiende keer wordt
stilgelegd adviseren de mensen van de RCD om aansluiting te zoeken bij de lokale omroep. Ria Gerritse neemt dat advies ter harte en zet in op samenwerking met Radio Ridderkerk. Ze wil graag de nachtelijke uren invullen met live radio in plaats van de voorgeprogrammeerde non-stop muziek. De piratenmoeder krijgt nul op het rekest. Het bestuur van de lokale radio ziet er geen toevoegde waarde in. Radio Paloma blijft de uitzendingen voortzetten. Pas na 22 keer uit de lucht te zijn gehaald komt er eind jaren negentig een eind aan dit radioavontuur. Achter de microfoon komt Ria daarna nog even terug bij Ridderkerk FM, maar deze gelegaliseerde commerciële lokale omroep blijkt geen lang leven beschoren. Gebleven als souvenirs van de Ridderkerkse piratentijd zijn wat singles die Ria en haar dochter Carola uitbrachten.

Informatie:
De openingstijden van de Oudheidkamer zijn: woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. De wisselexpositie die momenteel staat opgesteld gaat over “125 jaar gymnastiekvereniging OKK”.

Advertenties uit de krant