Een groepsfoto van OKK van 1933
Een groepsfoto van OKK van 1933
rubriek

Oud Ridderkerk: De geschiedenis van OKK (periode 1895-1930)

Algemeen

Op 1 november 1895 richt de dan 33-jarige Ridderkerker Hendrikus Johannes Romeijn, koperslager en loodgieter van beroep, de gymnastiekvereniging Oefening Kweekt Kracht op. Het is de eerste sportvereniging in Ridderkerk. Het oudste notulenboek dateert uit het jaar 1901 en begint met ‘De repetitie van 4 januari 1901’. 

Hierin staat beschreven dat er aan rek en ringen werd gewerkt. Er waren werkende leden en kunstlievende leden. In de pauze werd het notulenboek, de presentielijst en de presidentshamer in ontvangst genomen. Er werd beslist dat de presentielijst de avond voor de training vóór half 9 getekend moest zijn of anders een schriftelijk bericht van afwezigheid ingeleverd moest zijn op boete van 15 cent. 

Genoemd voorstel werd met algemene stemming goedgekeurd. Na de pauze werden vrije oefeningen gedaan. De vergadering werd om half 11 gesloten, aldus getekend door President Sparreboom en Secretaris Taselaar. Er wordt elke week vergaderd en ‘’gewerkt’ en van iedere bijeenkomst worden notulen gemaakt. Er komt van alles ter tafel.

Praktische gymnastiek

Op 25 januari 1901 werd het idee geopperd om een voorstelling te organiseren met muziek door de Harmonie van Slikkerveer ter gelegenheid van het burgerlijk huwelijk van H.M. de Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik op 7 februari 1901 op paleis Noordeinde in Den Haag. Voor zover we weten, is dit de eerste uitvoering die beschreven is. Oprichter Romeijn is de eigenaar van alle toestellen en verdere bijzondere voorwerpen. 

Op 31 mei 1901 wordt besloten om enige boeken aan te schaffen voor praktische gymnastiek onderricht. Men nam het serieus. Ook in de latere jaren, tot op heden, wordt de leiding bijgeschoold en naar leiderscursussen gestuurd.

Handjevol heren

Er werd in de jaren ‘10 één keer per week geoefend. De pauze werd ook gebruikt om te stemmen over toetreding tot de club. Zo werd de heer Bemmel op 12 september 1912 met 12 geldende stemmen aangenomen. Het ledenbestand bestond overigens uit een handjevol heren. Pas in maart 1913 werd een voorstel gedaan om een jongens adspirantenafdeling op te richten gevolgd door een meisjes- en damesafdeling in augustus van dat jaar. 

De contributie bedroeg 5 tot 10 cent per week. En in de jaren ’20 werd nog 2 cent extra gevraagd voor de feestkas voor fuifjes. De trainingen bestonden vooral uit vrije oefeningen, plastische oefeningen (acro-gym) en oefeningen aan rek, brug en -vanaf 1921- op het paard. De meisjes en dames deden aan knotsoefeningen, stokoefeningen, vrije oefeningen en er werd in 1916 zelfs een tijdje gekorfbald.

Ruzie

Op 15 augustus 1914 zou een uitvoering worden gehouden, doch o wee, daar komt 1 augustus met al zijn verschrikking. Alles werd vergeten want twee van de leden werden onder de wapenen geroepen, waaronder de Penningmeester. De Eerste Wereldoorlog begint en de crisis slaat toe. De contributie wordt gehalveerd en OKK moet weer terug naar de zaal van St. Joris, aangezien het gemeentelokaal dienst gaat doen als opvanglocatie voor vluchtelingen. 

Het zijn moeilijke jaren voor OKK. Contributieachterstand, leden worden geroyeerd wegens wanbetaling, er is ruzie tussen het bestuur en de directeur, het aantal leden neemt af, heren moeten in militaire dienst en tot overmaat van ramp heerst de Spaansche Griep.

In de prijzen

Toch lezen we regelmatig over ‘fuifjes’, waar het gezellig is en waarbij men pas om 02.00 uur naar huis gaat. In de jaren ‘20 worden uitstapjes gemaakt en bekostigd van de feestkas. Het sociale aspect van de vereniging is sterk aanwezig. Voor wedstrijden trok men het land in naar onder andere ‘s-Gravendeel, Leerdam, Den Haag en Amsterdam. 

De organisatie lag in handen van het N.G.V., het Nederlandse Gymnastiek Verbond (dat in 1936 het Koninklijk predicaat ontving). OKK reisde per fiets naar het station in Rotterdam en nam dan de trein. OKK viel ook toen al regelmatig in de prijzen. 

Informatie:
Momenteel staat in de Oudheidkamer een expositie opgesteld over “125 jaar OKK”. De openingstijden zijn woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Foto: Groepsfoto OKK 1933

Advertenties uit de krant