Afbeelding
Foto:

Column Nina: Altijd Weer Opnieuw

Algemeen

De wereld staat weer in vuur en vlam. Ik wilde deze column niet houden over de omstandigheden in Afghanistan en dat ga ik ook niet doen, niet echt althans, maar ik ontkwam er eigenlijk niet aan. Soms moet je oncomfortabele onderwerpen ook aansnijden, juist zodat je misschien een gevoelige snaar kunt raken.

Afgelopen weekend liep ik in het Moco Museum in Amsterdam. Er hangen daar kunstwerken van onder andere Banksy. Deze kunstenaar, waar niemand de identiteit van weet, raakt zonder moeite oncomfortabele snaren waar eigenlijk niet eens echt bij stilgestaan wordt. Je loopt in het museum langs, in dit geval zijn of haar, kunstwerken, maar vijf seconden later ben je de boodschap alweer vergeten. 

Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat je een beter mens bent na het zien van impactvolle kunst, maar laten we nu gewoon even eerlijk zijn tegen onszelf; ben je echt van plan verandering te maken in je leven na het zien van kritiek tegen de gevestigde orde? Zodra je naar buiten stapt, doe je hier namelijk gelijk weer aan mee.

In het museum hing ook een kunstwerk wat bij mij wel indruk heeft achtergelaten. Het ging om een kunstwerk van The Kid. Deze vorm van moderne kunst kaart de minder leuke kanten van het leven aan, namelijk de vrijheid waar we elke keer opnieuw voor moeten vechten. En het is waar, want je ziet het nu weer; bij elke generatie wordt er gevochten voor vrijheid. Dit is het wel waard om even bij stil te staan. Dit gaat waarschijnlijk ook nooit stoppen.

Wij hebben voor onze vrijheid gevochten, maar ergens anders op de wereld wordt er steeds weer opnieuw en opnieuw en opnieuw voor vrijheid gevochten. Of dit nu in Afghanistan is of simpelweg in Amerika, vrijheid is nooit een gegeven.

Terwijl wij denken dat het normaal is om vrijheid te hebben, wat het eigenlijk ook moet zijn, is dit het duidelijk niet. Het is een interessant vraagstuk om over na te denken. Wanneer blijft vrijheid een normaal ‘iets’ en niet iets waar elke generatie opnieuw voor moet blijven vechten?

Want, wat als we dadelijk te moe zijn om te vechten? Steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Advertenties uit de krant