1.Park De Heerlijkheid, 2. Ruige plaatbos, 3. Visserijgriend
1.Park De Heerlijkheid, 2. Ruige plaatbos, 3. Visserijgriend

Dit wandelgebied heeft een moerasgebied

Algemeen

We starten onze wandeltocht van 7.4 km vanaf de parkeerplaats van het Park De Heerlijkheid: Herikweg 5, 3193 KC Hoogvliet. De Heerlijkheid Hoogvliet (1) is de naam van een recreatiegebied aan de noordwestkant van Hoogvliet. Het park met zijn panoramaheuvel maakt onderdeel uit van de groene schil rond Hoogvliet. Het is deels gelegen op een geluidswal en bevat een moerasgebied en een klein Arboretum.

Van de Heerlijkheid lopen we naar het Ruige plaatbos (2). De naam is uitstekend gekozen. Het bos oogt ruig. Dit komt doordat het nu al jaren aan de natuur is overgelaten. De naam dankt het aan een zandplaat in de Oude Maas. In 1958 werd het gebied ingericht als 37.5 ha groot stadspark in Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. De verruiging zette zich in na een verwoestende windhoos in juni 1997.

Mikadobos

De toen ontstane jungle is nooit meer opgeruimd. Op al dat dode hout verschenen massa’s paddenstoelen en vogels als Grote bonte specht en Groene specht volgden. In het jaar 2000 werden er enige ruige Schotse Hooglanders los gelaten. De stoere binken met een gouden hart gaven hun leefgebied verder vorm. En rest deed de natuur...

Wat ooit een mix van keurige boomgroepen en geschoren gazons was, is nu een mikadobos van omgevallen bomen met omhoogstekende wortelkluit, mensenhoge brandnetels, riet en helaas ook plastic afval dat met hoog water het buitendijkse gebied inspoelt. Het verschil tussen eb en vloed bedraagt hier anderhalve meter! Een vlonderpad maakt het mogelijk vlak langs de oever te lopen door een ruig gebied dat met vloed overstroomt!

Visserijgriend

Onder de Spijkenissebrug door lopen we naar het Visserijgriend (3). De griend is een smal restant van een gebied dat voor 1920 een groot deel van Hoogvliet omvatte. Namen als Ruigeplaat, Zalmplaat, Meeuwenplaat en Oude Plaat herinneren nog aan de tijd dat eb en vloed het water van de Oude Maas via de geulen en kreken door grote delen van het huidige Hoogvliet vloeide. 

De bewoners, meestal woonachtig op dijken, leefden van de wilgenteelt in de grienden, de riet- en biezenteelt, visserij en landbouw. Nadat in 1920 de getijdegeul werd afgesloten, werden de grootste platen ingepolderd en maakte de landbouw hoogtij dagen door. Maar na de Tweede wereldoorlog moest de landbouw geleidelijk plaats maken voor de oprukkende woningbouw.

Plantenliefhebber

Het pad voert ons door het hoog gelegen park naar de daar achter een met riet omgeven vijver. In deze omgeving krijg je een idee hoe de slikplaten er ooit uitzagen. Over een prachtig aangelegd vlonderpad gaan we de griend in. Er is zelfs nog een stukje model griend dat door het Zuid-Hollands Landschap onderhouden wordt. Verderop is de griend verwilderd en ontwikkelt zich langzaam tot een wilgenvloedbos. 

Bij stormachtige wind gingen topzwaar geworden wilgen om. Misschien vindt de IJsvogel het een goed idee om een nesttunnel in de wortelkluit te graven. Het is een klein paradijsje dat herinnert aan een groots verleden.

Een tip voor de plantenliefhebber; in april zijn hier volop bloeiende spindotters en spaarzaam een bosje zomerklokjes te zien. In deze tijd van het jaar kunnen we genieten van de paarse bloeiende Kattenstaarten die zeer aantrekkelijk worden gevonden door de Koolwitjes.

aartvandragt@natuurvereniging-ijsselmonde.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant