De Noordhave werd gebouwd als algemeen bejaardencentrum
De Noordhave werd gebouwd als algemeen bejaardencentrum
rubriek

Oud Ridderkerk: Bejaardencentrum De Noordhave in Bolnes

Algemeen

In de jaren zestig van de vorige eeuw kenmerkte de gemeente Ridderkerk zich nog steeds als een vrij orthodox protestants-christelijke gemeente met vooral toen nog een sterk isolerend ieder-voor-zich karakter. Elk kerkgenootschap richtte zich, vooral in eerste instantie, op de eigen geloofsgenoten.

Andere niet tot die orthodoxe groeperingen behorende kerkgenootschappen, zoals bv. de vrijzinnige kerk, of maatschappelijke organisaties als Humanitas, dienden voor zichzelf te zorgen. Een mentaliteit, die nog steeds kenmerkend is voor de gemeente Ridderkerk.

Nodige renovatie

Medio 1965 was de toestemming van de provincie afgekomen voor de bouw van een nieuw verzorgingstehuis op protestants-christelijke grondslag met een capaciteit van 120 bedden. De start van het huidige Riederborgh-complex, gevestigd in Ridderkerk-West. Het toen al bestaande gemeentelijk Verzorgingstehuis, de Burg. 

Nieuwenhuisenstichting, eerst gelegen nabij de Kerkweg en later na de nodige renovatie gevestigd aan de Hovystraat/Burg. Nieuwenhuisenplein, had inmiddels meer het karakter van een verpleegtehuis gekregen.

Neutrale grondslag

Een en ander was voor de toenmalige wethouder van o.a. Volkshuisvesting, Cor van den Berg, reden om na te gaan of er binnen Ridderkerk behoefte zou bestaan aan een bejaardentehuis op neutrale grondslag. Immers, in het Ridderkerk van toen vielen voor bv. opname in een zorgcentrum mensen van niet-orthodoxe huize, zoals vrijzinnig protestanten, katholieken en niet kerkelijk gebonden mensen, tussen wal en schip. 

Uit het onderzoek bleek dat er wel degelijk een belangrijke behoefte was aan een niet-kerkelijk georiënteerd tehuis. Dat was de reden dat hij mij in september 1966 verzocht het initiatief te willen nemen voor de oprichting van een bejaardentehuis op algemene grondslag.

Humanisten

Eind 1966 gingen wethouder Van den Berg en ik op zoek naar bestuursleden. Al na betrekkelijk korte tijd was een zestal andere Ridderkerkers ook bereid tot medewerking. Via het NVV, nu FNV, werd de heer P.W. de Vos aangetrokken. De vrijzinnig-protestantse Irenekerk vaardigde Mevr. W.J.C. Pas af en de katholieke kerk leverde de heer C.J.M. Brouwers als bestuurslid. 

De toen nog als enige in Ridderkerk actieve ouderenbond, de ANBO, leverde de heer C. Lighaam als bestuurslid. Vanuit de liberale hoek kwam de heer J. van Baerle en de heer F.H.P. Vermeulen trad toe namens de in Ridderkerk actieve humanisten.

Oprichting stichting

Medio januari 1967 kwam deze groep, incl. de wethouder, voor de eerste keer bijeen. Na een uitvoerige gedachte-uitwisseling kwam men unaniem tot de conclusie dat het voor de Ridderkerkse samenleving en in het bijzonder de ouderen zeer wenselijk zou zijn als er naast de bestaande huisvestingsmogelijkheden ook een bejaardencomplex (bejaarden was toen de gebruikelijke betiteling voor gepensioneerden) zou komen met een algemeen en neutraal karakter. 

Tevens werd afgesproken dat - zeker de eerste tien jaren - de Irenekerk, de katholieke kerk, de humanisten in Ridderkerk en de ANBO recht zouden hebben op een bestuurszetel. Mij werd verzocht het voorzitterschap tijdelijk waar te nemen en het nodige te verrichten om tot een oprichtingsvergadering te komen van een nieuwe stichting.’

Op de tweede bijeenkomst werd ik benoemd tot de eerste bestuursvoorzitter en werd mevr. Wil Pas benoemd tot secretaris en de heer C. Brouwers tot penningmeester. Tevens werd besloten om de nieuwe stichting de naam te geven van: STICHTING ALGEMEEN BEJAARDENCENTRUM RIDDERKERK, gevestigd te Ridderkerk-Bolnes. Het toen nog wettelijk verplichte benodigde stichtingskapitaal van honderd gulden werd bijeen gebracht door de zeven oprichters.

Wim Verkaik (1932-2017)

De Oudheidkamer is op woensdag t/m zaterdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Adres: Kerksingel 26, 2981 EH Ridderkerk.
Entree: gratis.

Advertenties uit de krant