De Eschpolder is een prachtig wandelgebied
De Eschpolder is een prachtig wandelgebied

Oostvaarderplassen in het klein

Algemeen

De Eschpolder is een prachtig wandelgebied bij de Van Brienenoordbrug. We starten voor een wandeling van ca. 2 km bij de ingang aan Schaardijk. Even naar links en dan rechtsaf, maak een doorsteek door een drassig gebied en dan links aanhouden en zo terug naar het uitgangspunt.

Duizenden automobilisten passeren dagelijks de Brienenoordbrug onwetend van het prachtige natuurgebied dat daar dichtbij ligt. Het is een soort Oostvaardersplassen in het klein! Het kleine gebied (14 ha) vormt een bijzonder mooi stukje rivierlandschap vlak bij de grote stad. Als u aankomt over de “oude” Nesserdijk (ook wel Schaardijk genoemd) die aangelegd is in 1270, heeft u aan de ene zijde een mooi uitzicht op de rivier, aan de andere zijde staan in de polder nog enkele oude boerderijen. In de zeventiende eeuw lieten rijke kooplieden hier twee monumentale buitenverblijven bouwen helaas die zijn in de negentiende eeuw verdwenen.

Het prachtige buiten de Rozenhof werd in 1867 verkocht en gesloopt. Op deze plaats staat nu de boerderij de Rozenhof. Het natuurpark er achter is een origineler landschapspark dan de heer J. Osy zich ooit heeft kunnen voorstellen. geen Engelse of Japanse tuin maar moerasbos, braamstruiken, kreken rietvelden en hooilanden, met een keur aan wilde planten en dieren.

In 1917 bestonden er plannen om de rivierbocht ter plekke af te snijden. In 1975 kwam Rijkswaterstaat opnieuw met dit plan waardoor ook dit resterende gebied zou verdwijnen. Om politici te overtuigen van het bijzondere van dit gebied, zijn toen de planten en vogels geïnventariseerd. Er werden 209 plantensoorten gevonden en een kwart van de in Nederland broedende vogelsoorten bleek ook hier te nestelen! Aantallen die in veel grotere natuurgebieden vaak niet gehaald worden. Uiteindelijk gingen de plannen niet door.
Maar wederom verrijzen er donkere wolken aan de horizon. Rotterdam krijgt er een nieuwe oeververbinding bij. Ze zal de wijken De Esch en De Veranda met elkaar verbinden. De oeververbinding is in elk geval bedoeld voor voetgangers, fietsers, brommers en ambulances. Of er ook auto’s over mogen, is nog niet duidelijk. Er is geld voor een brug maar de bewoners en de scheepvaart gaan voor een tunnel. De gevolgen voor het natuurgebied De Eschpolder zijn nog niet te overzien.

aartvandragt@natuurvereniging-ijsselmonde.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant