Kaasboer Oskam bezig met het wassen van kazen
Kaasboer Oskam bezig met het wassen van kazen

Kaashandel Oskam Ridderkerk (deel 1)

Algemeen

In 1958 ben ik geboren aan de Benedenrijweg 129 op Slikkerveer. Mijn vader, Floor Oskam, had een venthandel met kaas. Mijn moeder, Fijgje Oskam-de Kreij, hielp klanten in het winkeltje aan huis. Mijn vader had klanten in alle wijken van Ridderkerk maar ook op IJsselmonde en H.I.Ambacht.

Rubriek Stichting Oud Ridderkerk

Als zoon van een pachtboer uit Giessenburg is hij al voor de oorlog begonnen met de verkoop van kaas die zijn zus op de boerderij maakte. Op een bakfiets met grote kist voorop, daarin de kaas een mes en weegschaal, kwam hij via het veer vanaf Alblasserdam richting Ridderkerk aan bij het veer achter aan de Molendijk, het nieuwe veer. Zijn eerste klant was op de Molendijk.

Op de Lagendijk was het echtpaar Den Hoed klant en daar lag hij in de kost. In het weekend ging hij met de bode terug naar huis en stalde zijn fiets bij boer Van der Waal (Kees en Roos) aan de Lagendijk 150. In 1945 zijn mijn ouders getrouwd en gingen wonen aan de Pruimendijk 190. In 1953 zijn ze verhuisd naar de Benedenrijweg waar voorheen de kruidenierszaak van Belder was gevestigd. De bakfiets was al vervangen door een auto en de handel breidde zich uit met boter, eieren, jam, gehaktballen in blik, slasaus, bier, enz. Maar ook met wijn en limonade van Goof den Hoed van de Lagendijk. Moe hielp de klanten in de winkel, buurvrouwen met de schort voor, mannen die uit de fabriek kwamen maar ook de jonge- en oude mevrouw Boele, de laatste kwam in auto (Bentley) met chauffeur voorrijden.

Er hing een grote bel aan de binnenkant van de winkeldeur die was tot buiten in de tuin te horen. Voor ons de kinderen was het streng verboden om door de winkeldeur naar binnen te komen want dan kwam onze moeder voor niks naar de winkel. En die had wel wat beters te doen met 10 kinderen en een winkel aan huis. We deden dat natuurlijk toch en riepen dan hard “blijf maar“.

Bij zelfkazende boeren kwam er wel eens een bacterie in de kaas. Deze kazen gingen helemaal bol staan en scheurden zelfs open, dat stonk verschrikkelijk. De smaak van deze kaas was bij veel mensen geliefd, mijn moeder was er gek op en het werd goed verkocht. Nu worden deze ‘gatenkazen’ op de fabriek gemaakt.

De winkel was altijd open, de deur ging op slot als pa en moe naar bed gingen, behalve op zondag, dat was de rustdag en gingen we naar de kerk. Er kwam op zondag wel eens een buurvrouw achterom voor een pakje boter om het vlees te braden. Dat werd meegegeven maar mocht op zondag niet betaald, dat kwam maandag wel. Klanten kwamen wel eens op ongelegen tijden, als we net aan een prakkie zaten of als moe stond te koken. We hebben daardoor regelmatig aangebrande pap gegeten.

In de winkel kwamen ook Duitse mannen van de scheepswerven kaas halen. Dat ging met halve kazen tegelijk. Na zo’n bezoek zei moe steevast “zo, weer een stukje van je vaders auto terug“. Die was namelijk gevorderd in de oorlog.

Alie den Engelsman-Oskam

Wisselexpositie
In de Oudheidkamer loopt momenteel een wisselexpositie met schilderijen van Truus van der Waal-van Winsen en sieraden van Iris Raaijmakers. Truus is na het beëindigen van haar arbeidzame leven begonnen met schilderen en heeft al een keur aan werken afgeleverd, waartoe vooral stillevens behoren. Iris is zelfstandig goudsmid en zij heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van persoonsgebonden sieraden. Dit alles naar eigen ontwerp.

Deze expositie is te zien tot en met 19 maart. De openingstijden van de Oudheidkamer (Kerksingel 26) zijn woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Bezoek onze website: www.oudridderkerk.nl. Hier vindt u onder meer onze fotodatabases en kunt u oude Combinaties raadplegen.

Advertenties uit de krant