Kaasboer Oskam in zijn auto
Kaasboer Oskam in zijn auto

Kaashandel Oskam (deel 2)

Algemeen

In de jaren zestig kwam het Spanjaardenkamp aan de Benedenrijweg, “Spanjolenkamp” zeiden wij. Daar verkocht pa veel kaas, geen woord Spaans kwam er aan te pas maar met handen en voeten ging de verkoop ook.

Het was gezellig werk, venten. De kaas werd gewogen op een weegschaal met gewichten. Bij de klanten werd koffie gedronken, onbetaalde waren werden opgeschreven in een boekje en afgerekend als er geld was, soms met enige druk. Zes dagen in de week aan het werk in weer en wind, ‘s winters in de kou en ‘s zomers met zeer heet weer waarbij de boter en vooral de hele jonge kaas bijna smolt,’ noodweer voor de kaas’ noemde pa dat. Op zaterdag wel tot negen uur maar dat kwam ook omdat er gezellig werd gekletst. Thuis de auto lossen en weer laden en ‘s avonds de administratie. ‘s Morgens stapte pa in de auto met een dikke Ritmeester (sigaar) in zijn mond. Die werden gekocht bij Zeeg sigarenwinkel op dorp, in het hangen van de stoep. Pa zat ’langs d’n dijk met ‘dijkbrood’ een trommel met boterhammen en een fles koude thee. Ik ging graag mee, vond het ventwerk leuk en gezellig.

Er waren ook bestellingen, één ons gesneden kaas, naar het andere eind van Ridderkerk brengen. Bij protest kreeg je een draai om je oren want ‘het was ons eten’.

De klanten hadden ook aparte namen. We dronken koffie bij ‘Jo van Sieme’. De man heette Siem. Kaas werd gekocht bij ‘Job van Huipe’, Huib Hogendoorn op de Vuilendam bij Brandwijk, de kaaswinkel is er nog.

Mijn vader stond bekend als ‘Floor de kaas of de lange Floor. Hij was behoorlijk lang en had schoenmaat 52, speciaal gemaakt en gekocht bij Verzijl.

In het voorjaar was er grote schoonmaak, alles werd gesopt. We moesten allemaal vroeg uit bed en helpen de winkel leeg ruimen, de kleintjes de kleine kaasjes en de groten de zware grote kazen. Dan kwam de bascule te voorschijn en was er het jaarlijks weegmoment voor de kinderen door pa.
De kaasplanken werden voor op straat geboend met hete soda en afgespoeld met de tuinslang. Daarna te drogen gezet tegen het hek tot aan de schroevenfabriek van Veldhuizen. Dan in de gaten houden of er geen planken omwaaiden, wat soms gebeurde.

Later had pa op dinsdag vrij, nou ja vrij.......dan werden de kazen geveegd en omgekeerd. Die dag kwamen ‘de reizigers’ met nieuwe voorraad. Zij dronken koffie en rond half twaalf een ‘voor-de-middagie‘, een borreltje. En als het koud was een kom soep.

De oudste jongens mochten met de auto al vroeg een rondje om de speeltuin rijden. Dat liep niet altijd goed af, een stapel eieren ging door de auto en politie Rijsdijk kwam waarschuwen dat het afgelopen moest zijn.

Mijn vader is vroeg gestorven, slechts 62 jaar geworden. Broer Kees die al meewerkte nam de wijk over en begon later een kaaswinkel op het Dillenburgplein. Bij zijn pensionering was er geen opvolging, (als ik jonger was geweest had ik het overgenomen) en zo verdween kaashandel Oskam van Ridderkerk.

Alie den Engelsman-Oskam

Wisselexpositie
In de Oudheidkamer is de laatste week van de wisselexpositie met schilderijen van Truus van der Waal-van Winsen en sieraden van Iris Raaijmakers. Truus is na het beëindigen van haar arbeidzame leven begonnen met schilderen en heeft al een keur aan werken afgeleverd, waartoe vooral stillevens behoren. Iris is zelfstandig goudsmid en zij heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van persoonsgebonden sieraden. Dit alles naar eigen ontwerp.

Deze expositie is te zien tot en met 19 maart. De openingstijden van de Oudheidkamer (Kerksingel 26) zijn woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Bezoek onze website: www.oudridderkerk.nl. Hier vindt u onder meer onze fotodatabases en kunt u oude Combinaties raadplegen.

Advertenties uit de krant