Luigi Piccioni bij zijn "Gezicht op Delfshaven"
Luigi Piccioni bij zijn "Gezicht op Delfshaven"

Oude staalplaten tot kunst verheven

Algemeen

RIDDERKERK - De Italiaanse kunstenaar Luigi Piccioni heeft zijn eerste expositie in Nederland bij galerie Imspa in Ridderkerk. Hij was zondagmiddag persoonlijk bij de opening, die eigenlijk een jaar geleden had moeten plaatsvinden. De eerder geplande expositie kon door de coronamaatregelen geen doorgang vinden. Jammer voor galeriehouders Martin en Wilma Impelmans en Piccioni, die speciaal voor deze gelegenheid een serie maakte met “De 7 hoofdzonden”. 

De Italiaanse fijnschilder maakte deze werken op dezelfde wijze als zijn andere voorstellingen op verweerd metaal. De ijzeren platen die hij als doeken gebruikt haalt hij niet bij een fabriek. De kunstenaar uit Spoleto speurt er letterlijk het platteland voor af. Met acryl maakt hij prachtige afbeeldingen op het metaal of ijzer, waarbij de plaat laat zoals hij die gevonden heeft. Roestvlekken en breukvlakken worden bewust niet weggewerkt, waardoor het schilderwerk het idee geeft dat het al jaren oud is. Om het werk nog sprekender te maken bedacht Piccioni een bijzondere manier van inlijsten. “Zo’n stalen plaat direct aan de muur sloeg dood. Door het op plexiglas te plaatsen krijgt het een 3D-effect en komt het werk op je af” vertelde de maker zondagmiddag. Met goudkleurig geverfd spaanplaat gebruikt Luigi een bijzondere achtergrond voor zijn ‘zwevende’ platen. 

Speciaal voor zijn Nederlandse debuut maakte de Italiaan twee plaatwerken die geïnspireerd zijn door Hollandse kunst. Hij maakte zijn eigen versie van “Het meisje met de Parel” en schilderde met “Gezicht op Delfshaven” een typisch Nederlands stadsgezicht. De expositie bij Galerie Imspa (Scheepmakerstraat 23) loopt tot en met 10 april. Openingsuren zijn zondag en maandag van 15.00 tot 17.00 uur. Bezoek op andere dagen kan op afspraak: www.imspa.com.

Advertenties uit de krant