Een muurschildering met een boodschap in "De Haven"
Een muurschildering met een boodschap in "De Haven"

Velen dragen bij aan de opvang van Oekraïners

Algemeen

RIDDERKERK - De afgelopen twee weken zijn er bijna honderd Oekraïense vluchtelingen in “De Haven” aan de Havenstraat in Ridderkerk opgevangen. De Oekraïners werden hier voorzien van “Bed, Brood en Bad”. De situatie waaruit de vluchtelingen komen is volgens de Havenvrijwilligers verschrikkelijk: “Ze zijn vermoeid en hebben rust nodig na een lange reis van onzekerheden.”

Bij “De Haven” kunnen de Oekraïense vluchtelingen rust ervaren. Bij de binnen enkele weken gerealiseerde opvang gaan volgens de leiding veel dingen goed, maar vragen sommige zaken nog een nadere uitwerking. In de korte tijd dat de opvanglocatie draait hebben de vrijwilligers al veel te stellen gehad. Ondergebracht werd bijvoorbeeld een groep van elf dove Oekraïners, inclusief twee honden. Ook kwamen er twee vluchtelingen met een handicap, die gebonden zijn aan een rolstoel en ook thuiszorg nodig hadden. Voor verschillende mensen moest direct een afspraak met een tandarts gemaakt worden vanwege aanhoudende mondpijn. Gehoorapparaten van verschillende gasten bleken niet meer te werken. Ook waren er vluchters die directe medicatie nodig hadden. Medicatie die alleen verkrijgbaar was na bezoek van een specialist en waar een vrijwilliger enkele uren in een ziekenhuis op moest wachten. Voor de zorgen over een zwangere vrouw kwam een verloskundige ter plaatse. Enkele Oekraïners werden bij aankomst positief getest op corona. Voor hen moest direct elders onderdak gevonden worden. Veel vluchtelingen bleken amper kleding of andere spullen bij zich te hebben.
“Bovenstaande zaken hebben uiteindelijk hun weg gevonden mede door de zeer betrokken groep vrijwilligers die gepassioneerd hun bijdrage leveren aan de opvang van deze mensen in nood” aldus het team van “De Haven”

Bijdragen van bedrijven
“Heel fijn is het om te merken dat de gasten onze inzet enorm waarderen. Dit geeft ons vele mooie herinneringen en dankbaarheid voor het feit dat we met elkaar écht iets kunnen betekenen!” zegt het team achter opvanglocatie “De Haven”.
Naast de inzet van de vrijwilligers van “De Haven” zijn er veel bedrijven uit de regio die een indrukwekkende bijdrage leveren met het ter beschikking stellen van producten of diensten.

Acties van scholen
Ook zijn er scholen op een prachtige manier actief voor de opvang. Zo is de Ds. G.H. Kerstenschool bezig met de organisatie van een sponsorloop en de Rehobothschool heeft een actie in de vorm van een ‘heitje voor een karweitje’. De kerken leveren een grote bijdrage middels het ter beschikking stellen van ruimtes en het mobiliseren van de vrijwilligers. “Tot slot waarderen we de inzet, betrokkenheid en de goede samenwerking met de burgemeester en wethouders en de BAR organisatie. Dit om daar waar nodig te ondersteunen en te faciliteren” aldus de organisatie. De gemeente heeft zich garant gesteld voor de opvang aan de Havenstraat.
Via de website www.noodopvangdehavenridderkerk.nl kan iedereen in woord en beeld op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de opvang.

Advertenties uit de krant