Het huidige aanzien van het dierenpension aan de Rijksstraatweg
Het huidige aanzien van het dierenpension aan de Rijksstraatweg

Vrees voor overlast door uitbreiding dierenpension

Algemeen

RIDDERKERK / HENDRIK-IDO-AMBACHT - Het plan voor uitbreiding van het dierenpension aan de Rijksstraatweg valt niet goed bij bewoners en toekomstige bewoners van ‘de Oude Boomgaerd’. De ‘overburen’ vinden deze ontwikkeling strijdig met de bestemming “bos” en vrezen voor geluidsoverlast en toename van parkeerverkeer. Mogelijk komt er in de toekomst ook nog een pannenkoekenhuis bij.

Het op Ambachts grondgebied gelegen dierenpension kan nu 57 honden en 60 katten huisvesten. De uitbreiding moet opvang en hotelfaciliteiten opleveren voor 150 honden en 80 katten. De kopers van de woningen op het voormalige terrein van De Jong Tours zien daarmee een stuk groen aan de andere kant van de Rijksstraatweg verdwijnen. Er is namens 29 bewoners bezwaar gemaakt tegen deze ontwikkeling. “Het betreft hier een geheel nieuw complex wat los staat van het bestaande pension en groot is. Dit houdt dus ook in dat er veel honden kunnen worden opgevangen en dat er veel honden buiten zullen lopen hetgeen veel overlast door blaffen zal geven. Dat hoor je nu al in de huidige situatie van het kleine pension wat ook nog eens helemaal in de hoek van de talud van het viaduct en de Rijksweg ligt. Het pension doet ook veel aan dagopvang, en die honden worden niet meegeteld voor de aantallen die gehouden mogen worden” stellen de bewoners.

Voldoende afstand
Het Ambachtse college is niet gevoelig voor de Rijsoordse bezwaren. Volgens het buurcollege zijn er nu geen klachten over hondengeblaf. De afstand tussen de bebouwing en het nieuwe dierenpension zou voldoende zijn om hier ook in de toekomst geen last van te hebben. “Bovendien zorgt de Achterambachtseweg met viaduct voor een barrière die het geluid tegenhoudt en het geluid afkomstig van de direct aangrenzende A16 overstijgt het geluid afkomstig van de honden. Voor zover de honden zich buiten bevinden, is dat hoofdzakelijk achter de bebouwing, op het uitrengebied. Daarmee vormt de bebouwing eveneens en barrière voor het geluid afkomstig van de honden.”
Er wordt ook niet verwacht dat het pension tot veel meer verkeersbewegingen zal leiden. De aanvrager heeft aangegeven met de uitbreiding een toename van 50 auto’s en 50’auto’s in de middag te verwachten. “Deze toename niet van dien aard dat dit tot verkeeroverlast en verkeersopstoppingen op de Rijksstraatweg is te verwachten” vindt het college van Ambacht.

Pannenkoekenhuis
De bewoners van ‘de Oude Boomgaerd’ lopen ook te hoop tegen een plan voor een pannenkoekenhuis/restaurant, waarvoor 240 parkeerplaatsen nodig zouden zijn. De eigenaar van het dierenpension heeft dit gelijktijdig met de uitbreidingsplannen laten onderzoeken en is hierover al geruime tijd in gesprek met de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. De huizenbezitters aan de overzijde kunnen hier nog geen bezwaren tegen indienen omdat hiervoor nog geen procedure is gestart. De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht besluit op 4 juli over het uitbreidingsplan voor het dierenpension. Dan moet blijken of raadsleden wel gevoelig zijn voor de bezwaren van de bewoners.

Advertenties uit de krant