Afbeelding
Foto:

Duurzaam tennissen bij Oudelande

Tennisvereniging d' Oudelande is al een half jaar een duurzame vereniging. Hoe is dat gegaan en hoe gaat het nu verder? Voorzitter Peter Hartveld is laaiend enthousiast. "In de ideale situatie zijn we over drie jaar volledig energiezuinig."

door Jeffrey van der Maten

Vorig jaar maart begon Oudelande, op eigen initiatief, aan het verduurzamen van de vereniging. Twee jaar geleden won de club al een duurzaamheidsprijs, maar vorig jaar besloot de vereniging het dus volledig over de energiezuinige boeg te gooien. "We gingen nauw samenwerken met energieadviseur Green2Live en we kwamen tot een plan. Dat leidt tot het gebruik van 86 zonnepanelen en LED-verlichting op de banen en in het clubhuis", somt voorzitter Peter Hartveld op.
Een flinke investering voor de club. "We betalen het grootste deel uit eigen zak", bekent Hartveld. "We vinden dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Op deze manier proberen we het goede voorbeeld te geven aan onze leden en de Ridderkerkse sportgemeenschap. Daarnaast was de bijdrage voor de LED baanverlichting van de gemeente en het Coöperatiefonds van de Rabobank een welkome financiële meevaller. Het gaat nu uitstekend. We gaan van een energierekening van tienduizend euro per jaar naar 2.500 per jaar."

Paneel sponsoren
Met name voor de vergoeding van de zonnepanelen hebben Hartveld en zijn bestuurscollega's een interessant concept bedacht. "In totaal hebben we er 86 op het dak liggen. Voor een nader te bepalen investering kunnen leden binnenkort een paneel sponsoren. De komende negen jaar worden er jaarlijks tien mensen uitgeloot, die kunnen kiezen voor een rendement van een paar procent óf het inwisselen van hun contributie. Dat geeft een rendement van vijftien procent. Op die manier houden we onze leden betrokken bij het proces", zegt Hartveld trots.
Hartveld koestert nog één droom. "In de toekomst hoop ik dat we gebruik kunnen maken een warmtepomp voor de verwarming en tapwater, zodat we van het gas af kunnen. In de ideale situatie zijn we over drie jaar volledig energiezuinig."