Bird Box

'Tiener veroorzaakt auto-ongeluk door Bird Box-challenge'. Waarna de politie waarschuwt deze uitdaging vooral niet aan te gaan. Het zal hoe dan ook tot een voorspelbaar resultaat leiden, namelijk: 'carcrashes' en meerdere gewonden, of zelfs doden. De nieuwe Netflix-original film 'Bird Box' brengt nu al veel teweeg.

De fanatieke Netflixers onder ons weten waar ik het over heb. Sinds kort staat er een nieuwe film op de grootste online streamingsdienst voor films en series op het wereldwijde web. Naar aanleiding van deze film is een challenge ontstaan, waarin mensen geblinddoekt activiteiten uitvoeren. Zij doen dingen die, voorspelbaar als het is, vaak leiden tot gevaarlijke situaties.

In de film wordt men gedwongen tot zelfmoord bij het zien van een duistere kracht. Om zich tegen dit verschijnsel te beschermen, bedekken zij alle ramen en gaan zij geblinddoekt naar buiten. Het is in zo'n situatie natuurlijk het veiligst om binnen te blijven, alleen komt er een moment dat de voedselvoorraad op raakt. En omdat er onder het gezelschap maar liefst twee zwangere vrouwen aanwezig zijn, zit er niks anders op dan met de auto richting de verlaten supermarkt te rijden. Voordat de garagedeur geopend kan worden, moeten eerst alle autoruiten geblindeerd worden en moet iedereen voorzien zijn van een blinddoek. Met behulp van de navigatie rijden de acteurs richting de supermarkt. Hoewel deze rit in de film goed lijkt te gaan, blijkt het voor de normale burger toch een hele uitdaging te zijn. Logisch ook wanneer je bedenkt dat in de film niks anders dan de duistere kracht op straat zwerft, terwijl in het echte leven de openbare weg doorgaans wat meer hindernissen kent.

Voor die tiener die in Amerika een auto-ongeluk veroorzaakte, liep het gelukkig goed af. Zij en de tegemoetkomende bestuurder kwamen er zonder kleerscheuren van af. Dit had net zo goed anders kunnen aflopen. De politie vindt een veroordeling voor roekeloos rijgedrag dan ook op zijn plaats. Naar aanleiding van dit soort ongein heeft YouTube besloten de voorwaarden aan te scherpen. Filmpjes met uitdagingen die dodelijk (kunnen) zijn, mogen niet meer openbaar worden gemaakt. Hoewel de 'Bird Box Challenge' naast gevaarlijke ook grappige situaties kan opleveren, zou ik toch zeggen: hou het bij het kijken naar de film en doe zelf gewoon niet.