Momenteel vinden de gesprekken niet aan tafel plaats
Momenteel vinden de gesprekken niet aan tafel plaats Foto:

Centrum Levensvragen kan helpen met gesprekken

Angst voor ziekte, of voor de dood. Problemen met rouwverwerking. Worstelen met de zin van het leven. Zomaar wat zaken die vragen kunnen oproepen. Wie graag eens wil praten over dingen die hem of haar bezighouden kan vanaf nu een beroep doen op een geestelijk verzorger van het Centrum Levensvragen Drechtsteden Gorinchem e.o (of kortweg: het ‘Centrum Levensvragen’). Vanwege de crisissituatie vinden de gesprekken momenteel telefonisch plaats.
Ridderkerker Jan Piet Vlasblom is sinds de oprichting eind 2019 als coördinator aan het Centrum Levensvragen verbonden. “Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ zien steeds vaker patiënten met zogenoemde levensvragen” vertelt hij. De aanleiding is vaak een ingrijpende gebeurtenis, zoals ziekte of een groot verlies. En momenteel kan de situatie rondom Corona ook met zich meebrengen dat mensen zich bijvoorbeeld angstig voelen om besmet te raken, zich zorgen maken of zich eenzaam voelen.

Geestelijk verzorgers
De geestelijk verzorgers die bij het Centrum Levensvragen zijn aangesloten zijn opgeleid en gespecialiseerd in deze materie. Zij kunnen anderen in gesprekken steun, houvast en troost te bieden.
De geestelijke verzorgers zijn er niet alleen om over (on-)geloof te praten, of voor mensen die die naar de kerk gaan: "Geestelijke verzorging gaat over zingeving en levensvragen en daar kan ieder mens mee te maken krijgen. Voor wie dat wil, is er een geestelijk verzorger van de eigen levensovertuiging, zoals christendom of islam, beschikbaar. Ook nu – of misschien wel juist nu –, in Coronatijd.”

Voor wie is het Centrum Levensvragen?
Het Centrum Levensvragen is opgericht naar aanleiding van een nieuwe regeling van het Ministerie van VWS, die ervoor zorgt dat geestelijk verzorgers ook in de thuissituatie kunnen worden ingezet. Thuiswonende ouderen c.q. 50-plussers en patiënten in de laatste fase van hun leven en hun naasten kunnen - kosteloos - met hun levensvragen terecht bij een geestelijk verzorger van één van de landelijke Centra voor Levensvragen. Jan Piet Vlasblom benadrukt dat dit voor het centrum van Drechtsteden Gorinchem e.o. geen vereiste is: “Binnen ‘ons’ Centrum Levensvragen doen we ons best om ook geestelijke verzorging aan te bieden voor mensen die niét 50-plus of palliatief zijn.”
Voor deze hulp is geen subsidie, maar er is een fonds gevormd om deze hulp toch te kunnen aanbieden. Iedereen kan hier met een vrije gift aan bijdragen.

Ook Ridderkerk behoort tot het werkgebied van het Centrum Levensvragen Drechtsteden Gorinchem e.o.
Meer weten, of een afspraak maken voor een gesprek met een geestelijk verzorger? Bel met 078-2032345 (ook buiten kantooruren is dit nummer bereikbaar) of kijk voor meer informatie op: www.centrum-levensvragen.nl.