Afbeelding
Foto:

Niet te vroeg

Kunt u zich mijn column van twee weken geleden nog herinneren? Alles leek koek en ei in de wereld totdat het in Amerika weer helemaal losbarstte. Precies een paar dagen voordat mijn column gepubliceerd werd in de krant. Ik had het kunnen weten. Je moet nooit té vroeg juichen.

De oproering bleef deze keer niet alleen in Amerika. Op 15 januari is het Kabinet-Rutte III gevallen. Veel mensen zagen dit niet aankomen en vroegen zich af hoe het nu verder moet aangezien we nogal in een crisis zitten. Gelukkig geen toiletpapier-crisis deze keer, maar de timing lijkt nu niet echt lekker. Of toch wel?

Over twee maanden, op 17 maart om precies te zijn, moet Nederland gaan stemmen. Dat het kabinet nu heeft besloten om zich terug te trekken, is alleen maar slim. Het systeem heeft gefaald, zoals meneer Rutte zelf heel mooi heeft gezegd. (Voor de jongeren in Nederland lijkt het systeem elke dag te falen sinds de eerste lockdown. Studenten kunnen geen kant op en redden het niet meer qua geld. Ook gaat de mentale gezondheid van velen achteruit, maar daar hoor je de Tweede Kamer of meneer Rutte niet over). En de mensen die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire leken opgewonden. Zij juichten alleen ook te vroeg, aangezien de belastingdienst gelijk op de stoep stond.

Doordat het Kabinet zich nu terugtrekt geven ze een signaal af dat ze hun fouten toe kunnen geven of dat ze in ieder geval hun eigen falen in zien. Dit lijkt me alleen maar een prima strategie voor de verkiezingen. Daarnaast zijn de meeste Nederlanders deze actie waarschijnlijk in maart allang weer vergeten. De kans is groot dat meneer Rutte weer de minister-president gaat worden. Het staat misschien helemaal niet als prioriteit op uw agenda, en waarschijnlijk helemaal niet voor de jongvolwassenen die mogen stemmen, maar ik denk dat het nu belangrijker is dan ooit dat we onze stem laten horen. Dit is niet het moment om nu te denken: 'laat maar'. Deze houding kan ons nog wel eens de kop gaan kosten.

Zelf hoop ik dat er ooit een vrouwelijke minister-president komt. Deze kansen zitten er hoogstwaarschijnlijk nog niet in. Gelukkig zijn de wonderen de wereld nog niet uit, maar één ding is zeker: Ik juich in de toekomst in ieder geval niet té vroeg.


Aanslagen van het waterschap

Deze week ontvangen inwoners en bedrijven op de Zuid-Hollandse eilanden de aanslagen voor de waterschapsbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Met het belastinggeld betaalt het waterschap het werk voor de dijken, het zuiveren van afvalwater, waterhuishouding en veilige wegen. Het waterschap heeft verschillende taken: schoon water, voldoende water, veilige dijken en veilige wegen. Voor elke taak zijn er aparte belastingen, de zogenaamde heffingen. Uit de zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing betaalt het waterschap het zuiveren van afvalwater. Met de watersysteemheffing bekostigt het waterschap schoon en voldoende water in sloten en singels en het onderhoud aan dijken. Ook de maatregelen tegen wateroverlast of droogte worden hiermee betaald. De wegenheffing wordt ingezet voor wegonderhoud. Dan gaat het om wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale wegen en de rijkswegen. SVHW int de aanslagen voor het waterschap. Men kan betalen via de QR code of de link op het aanslagbiljet en via de beveiligde omgeving ‘Mijn SVHW' op www.svhw.nl. Men kan in termijnen betalen voor de vervaldatum of over het jaar via automatische incasso.