SpoedtestCorona doet sneltesten voor scholen

Vorige week is het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gestart met een belangrijke pilot: sneltesten op scholen. Bij zo’n 25 middelbare- en praktijkscholen verspreid door het land worden leerlingen risico gericht getest. Zo wordt het mogelijk besmettingen met COVID-19 eerder te signaleren en op tijd maatregelen te nemen. Om deze pilot in goede banen te leiden is het ministerie de samenwerking aangegaan met SpoedtestCorona. Een sneltest-aanbieder met teststraten in Ridderkerk, Eindhoven en Mijdrecht.

Snel zekerheid
Binnen 20 minuten weten leerlingen na een neusswab met wattenstaafje of er ben hen eiwitten van COVID-19 aanwezig zijn. “Dan weten we dus of er sprake van besmettelijkheid is. Dus of de aanwezigheid van de leerling een risico vormt voor medeleerlingen en docenten. Hoe eerder we dat weten, – of deze persoon nu klachten heeft of niet – hoe eerder een school maatregelen kan nemen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan,” licht Jeroen de Jong, directeur van SpoedtestCorona toe.

Meten is weten
Het belang van deze pilot is groot. In kaart brengen of het aantal besmettingen daadwerkelijk is terug te dringen door het gebruik van sneltesten, is waardevolle data. Data die van belang kan zijn bij de besluitvorming over heropening van middelbare scholen. SpoedtestCorona heeft een eigen platform ontwikkeld dat wordt gebruikt voor het verwerken van alle testinformatie. Bij de ontwikkeling hiervan is grote zorg besteed aan de inrichting van het dataverkeer en de wensen en eisen om de veiligheid van persoonsgegevens te waarborgen. Een voorwaarde die in de afgelopen week extra belangrijk is geworden nadat er bij diverse partijen datalekken aan het licht kwamen. Het platform staat rechtstreeks in verbinding met de plaatselijke GGD'en zodat testresultaten real time gerapporteerd kunnen worden. "We zijn er trots op dat we op deze wijze kunnen en mogen bijdragen aan het terugdringen van het aantal besmettingen met COVID-19, dat is precies waarom wij zijn gestart met onze teststraten,” aldus De Jong.

Deze pilot in het onderwijs is opgestart om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en het aantal besmettingen in het middelbaaronderwijs zo veel mogelijk in te dammen.