LEZERS SCHRIJVEN

Stemgedrag
In 2019 werd er door het CDA een motie ingediend met het verzoek aan het college om met nieuw evenementenbeleid te komen. Raadslid John Stip van Partij 18PLUS onthield zich toen vervolgens van stemming omdat hij keurig aangaf dat hij als vrijwilliger voor de Stichting Evenementen Ridderkerk fondsen werft.

In 2020 werd tijdens de behandeling van de jaarstukken een amendement ingediend om het college te verzoeken een initiatief voor de realisatie van een schaatsbaan financieel te ondersteunen. Tijdens de stemming onthielden raadsleden John Stip en Fleur Stip (ook van Partij 18PLUS) zich keurig van stemming omdat ze als bestuursleden en initiatiefnemers betrokken zijn bij de realisatie van een mogelijke schaatsbaan op het Koningsplein. Een mooi initiatief, dat vorig jaar helaas wegens Corona niet heeft kunnen plaatsvinden en waarvan we hopen dat het dit jaar wel zal gaan plaatsvinden.

Eventuele belangenverstrengeling of de schijn hiervan ligt al gauw op de loer wanneer je als raadslid naast je raadslidmaatschap direct of indirect betrokken ben bij organisaties die subsidie ontvangen of mogelijk van de gemeente zullen gaan ontvangen. Mijn verbazing was dan ook groot toen in vervolg op de CDA-motie uit 2019 beide raadsleden tijdens de behandeling van de nieuwe evenementennota in de gemeenteraad van 21 januari jl. tijdens de stemming over het raadsvoorstel wel meestemden en zich dus niet onthielden van stemming.

Dit alles geeft bij mij sterk de indruk dat de vorige stemonthoudingen van deze raadsleden puur voor de bühne zijn opgevoerd. Jammer ook dat geen van onze politieke partijen tijdens de raadsvergadering een opmerking over het stemgedrag van beide raadsleden heeft gemaakt. Dergelijk stemgedrag moet je volgens mij als gemeenteraad niet willen. Als betrokken raadslid overigens ook niet.

A. van Santvliet