INGEZONDEN

Evenementenbeleid
Met enige verbazing volg ik het debat over het nieuwe evenementenbeleid. Het lijkt op een herhaling die ik beleef van de debatten over hetzelfde onderwerp zo’n tien jaar terug. Er waren een aantal jaren van prachtige evenementen geweest met o.a. de drie Koningspleinfestijnen, het KingsquarePoP, de Openluchtbioscopen, de Beach Volleybaltoernooien en de Schaatsbaan waarbij ook de gemeente een belangrijke rol in had.
Er kwam een einde aan omdat bij het aantreden in 2011 van de toenmalige coalitie als argument werd gebruikt dat evenementen geen kerntaak zijn voor de gemeente.
Ook toen ging de discussie over de hoogte van subsidie en bestedingsvorm voor evenementen. Het evenementenbeleid werd toen min of meer afgeschaft en gedegradeerd tot een bijdrage van dranghekken en veegkosten. Met één klap kwam er een einde aan de voornoemde zeer gewaardeerde evenementen waar heden ten dagen nog over gesproken wordt.
Met name het unieke concept “Koningspleinfestijn” wordt nog steeds genoemd omdat in dit zesdaagse festival allerlei vormen van muziek, kunst, sport en spel, Multi-culti, hobby’s en entertainment voor jong en oud tot uitdrukking kwam. En voor de schaatsbaan op het Koningsplein is sinds 2012 al menig keer een handtekeningactie gehouden.
Gelukkig was de SER nog in staat om een Pinkstermarkt, Koningsdag en Sinterklaas te organiseren op het Koningsplein dat toch bij zijn ontstaan als horeca/evenementenplein was gebombardeerd.
Pas in 2018 kwam er weer een echt “aansprekend” evenement met Radio NL als trekker met Nederlandstalige artiesten. Eindelijk na negen jaar stond het plein weer vol. En een jaar later werd het herhaald. Indien Corona geen roet in het eten had gegooid was er eind vorig jaar ook weer een schaatsbaan geweest.
En nu ligt er dus weer een evenementenbeleid voor, waarbij men over elkaar heen valt. Vooral de wijze van besteding van de subsidie speelt nu een rol. Er zou zo’n € 75.000 extra te besteden zijn bovenop de subsidie die de SER en de wijkideeteams krijgen. Van dat bedrag moet wel € 25.000 aan veegkosten af. Je houdt dan € 50.000 over. Maar die mag niet naar één organisator toe. En dus zou het bedrag opgesplitst moeten worden . Niemand mag een groter bedrag krijgen dan € 15.000. En daar wringt nu juist de schoen. (vervolg op pagina 27:
Niet verder dan een blaasorkest op een boerenkar)