Een rondje van ± een kilometer in Bolnes langs twintig boomsoorten met op zeven plekken Perzisch ijzerhout
Een rondje van ± een kilometer in Bolnes langs twintig boomsoorten met op zeven plekken Perzisch ijzerhout Foto:

Perzisch ijzerhout

Het is begin februari; een blokje om in Bolnes; Scheldeplein, Leklaan, Plantsoen Rijnsingel en via de Noordstraat terug. Heel veel bijzondere bomen. Ik tel zo’n twintig boomsoorten op een route van minder dan 1000 meter. Dat is een nieuwe soort per vijftig meter!

In de plantvakken op het Scheldeplein (3x) en in het plantsoen langs de Rijnsingel (4x) in Bolnes zag ik zeven kleine bomen staan met opvallende bolronde knoppen. Bij nadere beschouwing bleken het prachtige rode bloemen te zijn. Een jonge boom van de zelfde soort hing vol met langwerpige bruine bladeren. Een voor mij onbekende soort! Thuis gekomen direct aan het puzzelen; boeken en internet gaven geen oplossing. Uiteindelijk maar de gemeente geraadpleegd.

Per omgaande kwam het antwoord. Het is Perzisch ijzerhout (Parrotia persica). In de toelichting las ik dat er in Ridderkerk 63 bomen van deze soort zijn geplant en nog eens 28 van de cultivar Parrotia persica ‘Vanessa’). Van beide kwam ik op boven genoemde route meerdere exemplaren tegen.
De plant is afkomstig uit Noord Iran en een deel van Turkmenistan. Het is een winterbloeier (feb/mrt) en het zou mij niet moeten hebben verrast dat die prachtige rode bloemen niet tot doel hebben om insecten te verleiden want daarvoor is het nu vaak te koud. Toch had ik niet verwacht dat het een windbestuiver is zoals de meeste in de winterbloeiende boomsoorten. De boom heeft geen nabije verwanten. Het is wel een familielid van de Hamamelis, de toverhazelaar, een struik die om zijn fraaie geel/oranje bloei wijze in januari en februari wordt aangeplant en ook nog van de Amberboom.

De succesvolle cultivar Parrotia persica ‘Vanessa , geselecteerd door een boomkweker uit Oudenbosch, wordt vaak als boom opgekweekt en heeft als bijzonderheid dat het blad een oranjerode gekleurde rand heeft en zoals de vleugel van de dagvlinder Atalanta (Vanessa atalanta) waar de cultivar naar is genoemd.
De bladeren van het ijzerhout vallen twee keer per jaar op. In het voorjaar komen ze rood gerand uit de knop ent worden krijgen daarna een glanzend groene kleur. Het Perzische ijzerhout heeft een prachtige gele, oranje en rode herfstkleur, die van eind augustus tot eind oktober opvalt.

Hoewel geschikt geacht voor de kleine tuin kan de boom uiteindelijk een meter of tien hoog worden en de kroon mogelijk even breed als de boom hoog! Dat is wat ik ook niet verwacht had toen ik ze in het plantsoen zag staan. Mogelijk omdat de bomen nog jong zijn. In 2013 werd de Parrotia persica door de boomkwekers uitgeroepen tot ‘boom van de toekomst’.

Aart van Dragt
(adragt@chello.nl)


Gesnapt met nepwapen

Op zondagmiddag 7 februari kreeg de politie een melding dat twee mannen bij het Donckse Bos in Ridderkerk aan het schieten waren met een airsoftwapen. Hun op een AK47 gelijkende wapen werd herkend door een passant die zelf lid is van een airsoftwapenclub.
Met zo'n wapen mag men zich niet op de openbare weg vertonen omdat het teveel lijkt op een echt vuurwapen. De melder hield het duo in de gaten terwijl de politie onderweg was. Die wist het tweetal staande te houden op de Spuistraat in Bolnes. Het bleek te gaan om een 20-jarige man uit Ridderkerk en een 18-jarige Rotterdammer. De oudste bleek lid te zijn van de Nederlandse Airsoft Bond en kon ook een pas van deze bond tonen. Het is echter streng verboden om zich met zo'n imitatie van een automatisch vuurwapen op de openbare weg te bevinden, laat staan om er in het openbaar met te schieten. De Ridderkerker verklaarde dat hij enkele testen met zijn airsoftwapen wilde doen. Hij ontkwam hiermee niet aan een proces-verbaal. Bovendien is zijn nepvuurwapen in beslag genomen.