Afbeelding
Foto:

Reddingsactie voor jonge zwaan op bouwterrein in 't Zand

Vorige week donderdag werd het hele gebied van Driehoek het Zand, waar een jonge zwaan sinds de zomer verbleef, door hoge hekken afgesloten. Het dier kon nergens meer naar toe, omdat hij nog te jong is om hoog genoeg te kunnen vliegen.
Het bedrijf kon geen opening tussen de hekken houden, waar de zwaan nog doorheen kon lopen. Hij belandde tussen de grote graafmachines en hoge hekken in.in deze moeilijke tijd
Dit waren genoeg redenen om afgelopen zaterdag de hulp van politie eenheid Rotterdam en dierenambulance ZHZ in te schakelen. Met behulp van een groot net, een haak, een draagtas voor vervoer van het dier en afzetlinten van de politie is het uiteindelijk gelukt om met elkaar de zwaan te vangen en uit zijn benarde situatie te redden.

De zwaan is in mei het afgelopen jaar bij het Erasmuspark geboren. De jonge mannetjes worden na een tijd door hun ouders verdreven. Hij kwam uiteindelijk op het grote veld aan de Hugo de Grootlaan terecht. Er waren hier sloten en voedsel genoeg voor hem om volwassen te worden.
Het was bekend dat er ook in dit nog groene gebied gebouwd zou gaan worden. Dit was de afgelopen weken al in volle gang, maar het terrein was nog toegankelijk tot afgelopen donderdag. Het was zaterdag duidelijk zichtbaar dat het jong in paniek een uitweg probeerde te zoeken door langs en tegen de hekken aan te lopen

We hebben direct contact gezocht met de politie eenheid Rotterdam en de dierenambulance ZHZ, die heel snel ter plekke waren. De politie moest de hekken voor ons open maken, zodat we met hun toestemming het terrein mochten betreden, om de jonge zwaan te redden. Het duurde nog een paar uur, voordat we met elkaar de paniekerige zwaan in een hoek konden drijven en met een groot net konden vangen na veel kunst- en vliegwerk van zowel politie als de medewerkers van de ambulance!

De zwaan werd voorzichtig in een speciale draagtas gedaan en in de ambulance gezet. Na overleg met de meldkamer hebben we hem naar natuurgebied waar ik zelf veel fotografeer, de Crezeepolder, gebracht en hebben we het jonge dier met een fijn en gelukkig gevoel vrij gelaten.
Door de sublieme medewerking van zowel politie als ambulancemedewerkers werd dit voor ons allemaal een mooie, positieve ochtend en is dat zeker in deze tijd fijn om mee te maken.

Annemiek Faber


Onderzoek naar haalbaarheid van verduurzamingsregeling

Woensdagmiddag 10 februari is het startsein gegeven voor een onderzoek naar haalbaarheid in BAR regio voor een woninggebonden verduurzamingsregeling voor huiseigenaren. Dat gebeurde met het ondertekenen van een intentieovereenkomst door de wethouders Duurzaamheid van de gemeenten in de BAR-regio.
Met een online samenzijn werden de handtekeningen gezet door de wethouders Tanja de Jonge (Barendrecht), Marco Goedknegt (Albrandswaard) en Marten Japenga (Ridderkerk) en Dick Dekker, mede oprichter van De Woonpas. Met de ondertekening starten de gemeenten een onderzoek naar de haalbaarheid van een mogelijke financiële regeling voor verduurzaming van woningen van huiseigenaren. Het gaat om een zogenaamde ‘woninggebonden’ regeling. De gemeenten willen hiermee tegemoet komen aan de wens van inwoners om de verduurzaming haalbaar en betaalbaar te houden.
De Woonpas is een bedrijf (BV) en is opgericht door de initiatiefnemers Richard van Rooij en Dick Dekker. De ambitie van De Woonpas is om in samenwerking met gemeenten woningverduurzaming toegankelijk en betaalbaar te maken voor alle woningeigenaren.

Waarom een financiële regeling voor huiseigenaren?
Een eerste stap naar aardgasvrij wonen is het verduurzamen van woningen. Dat kan vragen om een flinke investering die zich pas later terugbetaalt. Denk aan isoleren of het plaatsen van zonnepanelen op het dak.
De colleges van de gemeenten in de BAR regio laten onderzoeken of Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR) een aantrekkelijke financiële optie is voor hun inwoners.

En of het GVR instrument het de inwoners gemakkelijker maakt om duurzame maatregelen te nemen in en aan huis, zonder dat het hen maandelijks extra geld kost. De bedoeling is namelijk dat de duurzame investeringen zich terugbetalen door het verschil tussen de nieuwe lagere energiekosten en de vorige hogere energiekosten.
Deelname aan de GVR is voor iedere woningeigenaar mogelijk en op vrijwillige basis. Een krediettoets is niet nodig. Hierdoor wordt verduurzaming ook voor de minder draagkrachtige woningeigenaren toegankelijk.

Voorfinanciering
De GVR maakt gebruik van de gemeentelijke baatbelasting. De verduurzamingsmaatregelen worden voorgefinancierd door de hiervoor opgerichte Stichting Verzamelgelden GVR. Deze stichting wordt op haar beurt gefinancierd door BNG Bank. De investering wordt over een looptijd van 30 jaar via de baatbelasting door de gemeente verhaald op de deelnemende woningeigenaren. De gemeente draagt de baatbelasting op haar beurt weer af aan de stichting.

Het uitgangspunt bij deelname aan de GVR is dat de te betalen baatbelasting niet hoger is dan de mogelijke besparing op de energierekening. Dit noemen we maandlasten neutraal. In deze calculatie wordt uitgegaan van ongewijzigd woongedrag.

Woninggebonden
De gemeentelijke belasting is gekoppeld aan de woning en niet aan de eigenaar. Bij verkoop van de woning zal de nieuwe eigenaar de resterende belastingtermijnen betalen. De nieuwe eigenaar profiteert immers ook van de verduurzamingsmaatregelen.
In de samenwerking met De Woonpas worden de gemeenten volledig ondersteund bij de in- en uitvoering van de GVR. De medewerkers van De Woonpas hebben gemeentelijke ervaring en zorgen samen met de medewerkers van de gemeente voor een correcte, soepele en volledige inrichting van de noodzakelijke besluitvormings- en operationele processen.

Vrijwillige deelname
De GVR is een regeling op basis van vrijwillige deelname. De GVR wordt uitgevoerd door De Woonpas. De Gemeentelijke Verduurzamings Regeling (GVR) is in samenwerking met en onder toezicht van de Erasmus Universiteit en belastingadviseurs van EY (voorheen Ernst & Young) bedacht. Met medewerking van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en met het geld uit Horizon 2020 programma van de Europese Unie, maakt de GVR een vorm van ‘woninggebonden’ financiering mogelijk.
De gemeenteraden van de drie gemeenten moeten uiteindelijk instemmen met het aanbieden de GVR aan de inwoners.

Afbeelding