Bas Heiden duelleert onder het oog van Bas Krouwel
Bas Heiden duelleert onder het oog van Bas Krouwel Foto:

De ándere Bas..

Zaterdag 15 januari 2000
Deze actiefoto is bij nadere bestudering best een uniek exemplaar. Het is namelijk de allereerste ‘bewegende’ prent op de sportpagina van De Combinatie in het nieuwe millennium. Weet u het nog? Zouden onze computers het om één seconde over twaalf voor gezien houden? Was paniek in ons landje hoor? Uiteindelijk hief menigeen rond middernacht met klamme handjes het glas champagne maar verbleekte de storm gelukkig in een ander glas: met water!
Nu zou je kunnen denken: wat moet je nu over deze bovenstaande actieplaat schrijven? Het betreft hier een fragment uit de bekerontmoeting van Rijsoord dat het op eigen veld opneemt tegen het Rosendaalse Alliance. Onder leiding van trainer Cees Lagendijk heeft Rijsoord een vrijwel niet te achterhalen voorsprong opgebouwd in de reguliere competitie van de eerste klasse. Het bereiken van de hoofdklasse is slechts een kwestie van tijd. Maar ook in de beker gaat het de Vlasstraat-ploeg voor de wind. Als ze vanmiddag winnen dan plaatsen ze zich bij de laatste zestien ploegen van de district-beker afdeling Zuid.

Op de foto maakt Bas Heiden (met melkwitte broek) zichzelf breed om zich langs zijn tegenstander te wurmen. Omdat van Bas nog wel enerverender actiefoto’s te vinden zijn wil ik het accent van deze momentopname leggen op de eenzame toeschouwer.
Daar staat geen kleine jongen. Het is de melkman van Ridderkerk of beter gezegd, de gepensioneerde melkman Bas Krouwel. Bas is heel z’n werkzame leven bezig geweest met melk én voetbal. In 1993 maakte hij gebruik van de VUT en zijn status bezorgde hem in juli 1993 voorpaginanieuws in De Combinatie!

Dat hoefde natuurlijk helemaal niet voor mijnheer Krouwel omdat bescheidenheid hem siert. Maar ik stip het slechts aan, de frontpage van De Combinatie halen, vanwege een publiekelijke huldebetoon van veel van zijn trouwe klanten… die eer valt niet iedereen ten deel.
En hier staat Bas wederom! Inmiddels 66 lentes!

Maar ex-melkboer Bas herbergt ook een vermeldenswaardig verleden als voetballer bij RVVH. Vanaf 1951 tot en met 1964 speelde Bas in het eerste. Na zijn pensionering is hij een vrijwilliger van kaliber geweest voor zijn club Hercules.
Maar…wat doet Bas dan hier? Bij Rijsoord? Dat is natuurlijk een intikkertje. Ongetwijfeld wordt er bij RVVH deze middag thuis niet gevoetbald en het bloed kruipt….dus dan maar richting Rijsoord.

Bas is inmiddels 86. Hij stond bekend als een verdediger maar eigenlijk was hij een allrounder. Altijd mooi om wat herinneringen op te halen. Ik heb ooit begrepen dat je wel eens bewust over de bal heen schopte:
”Joh, het is maar wat je er zelf van maakt. Het voetbal is nu veel anders. Ik was een speler die voor niemand bang was. Dat zat sowieso al in mijn bloed. Bij Quick Boys uit moest ik een keertje onder politiebegeleiding van het veld. Toen had ik de plaatselijke vedette uit Katwijk een koekje van eigen deeg terug gegeven. Wel op z’n knie natuurlijk. En bij Kozakken Boys liep er ook zo’n zuiger in het veld. De scheidsrechter zei na afloop, ik had die gozer zelf al tijdens het eerste kwartier het ziekenhuis ingeschopt!” Poeh, dát waren nog eens scheidsrechters!

Tot zover het relaas van de voetballende melkboer. En hoe verliep de bekerstrijd aan de Vlasstraat? Welnu, Rijsoord ging onverdroten door met winnen. Het werd 3-1. Een treffer van Bas Heiden en twee goals Danny Noorlander verzorgden de productie. Weer een ronde verder. Nóg 3 keer winnen en plaatsing voor de grote Amstel-cup is een feit.

Henk Sterkenburg