Omwonende wil bouwstop voor vier woningen aan Langeweg

De Raad van State moet het bestemmingsplan voor de bouw van vier woningen aan de Langeweg in Ridderkerk schorsen. Dat eiste een omwonende dinsdag tijdens een spoedzitting bij de Raad in Den Haag. De bouwvergunningen zijn inmiddels door de gemeente verleend. Alleen een schorsing van het bestemmingsplan kan nog voorkomen dat de bouw snel begint.

Het bouwplan is onderdeel van een ruil volgens de Ruimte voor Ruimteregeling. In ruil voor sloop van overbodige agrarische bebouwing mogen dan enkele woningen worden gebouwd. De eigenaar van kassen verderop aan de Langeweg (op Zwijndrechts grondgebied) mag vlakbij het Waalbos in Rijsoord vier nieuwe woningen bouwen.
Een omwonende is woest. Hij kocht zijn woning enkele jaren geleden vanwege het vrije uitzicht op het Waalbos. Dat uitzicht is hij kwijt, omdat de woningen precies daarvoor komen te staan. Hij ziet de woningen het liefst in een lint langs de Langeweg staan. "Aan de hele Langeweg staat er geen woning achter het lint”, stelt hij.
Maar voor de gemeente is dat geen optie. Het is volgens een gemeentewoordvoerder geen verplichting om de woningen in een lint te bouwen. (vervolg op pagina 5: "Lintbebouwing niet mogelijk")