"Lintbebouwing niet mogelijk"

(vervolg van voorpagina) Met een lintbebouwing zou dan de geluidsbelasting voor de te bouwen woningen te hoog worden door het lawaai vanaf rangeerterrein Kijfhoek.
Overigens is voor de geplande woningen nu al verruiming van de geluidsnormen nodig. Daarom maakt volgens de bezwaarmaker weinig verschil. Hij stelt ook dat de ruimte voor ruimte regeling eist dat eerst onderzocht moet worden of de woningen gebouwd kunnen worden op de plek van de te slopen kassen. Volgens de gemeente is vastgesteld dat de woningen niet allemaal op die plek gebouwd kunnen worden. De veiligheidscontouren van Kijfhoek staan dit op deze locatie niet toe. En ze kunnen daar ook niet allemaal in een lint staan. Volgens de omwonende is dat bezwaar opmerkelijk, omdat de gemeente die eis niet stelt op de nieuwe bouwlocatie. Voor de locatie van oude kassen komt het voorschrift voor lintbebouwing van de gemeente Zwijndrecht. Ridderkerk heeft dit aan de andere kant van de Langeweg niet voor de woningbouw voorgeschreven.

Passend in het landschap
Volgens de gemeente is met de initiatiefnemer en eigenaar van de kas is een uitgebreid traject doorlopen om te onderzoeken waar de woningen het beste gebouwd kunnen worden na sloop van de kassen en bedrijfsbebouwing. Na de sloop ontstaan er bouwrechten voor 5 woningen. De initiatiefnemer heeft een plan ontwikkeld voor de bouw van vier woningen aan de Langeweg: "De positionering van de vier woningen is dus een welbewuste keuze, die is gemaakt op basis van een uitgebreide analyse van de verschillende landschappen op IJsselmonde. Juist dit coulisselandschap biedt ruimte voor een ontwikkeling dieper in het landschap, buiten het lint."

De Raad van State doet over twee weken uitspraak.