Kunnen we rekenen op gemeente als we hulp nodig hebben?

Ons antwoord is: te weinig. Er zijn wachtlijsten, er zijn tekorten, er zijn blinde vlekken, het zorgsysteem functioneert niet goed. Dit blijkt uit de cijfers en de evaluaties.
Het college heeft onlangs een nota Integraal Beleid Sociaal Domein uitgebracht. Hiermee ontvouwt het college haar plannen voor de voorzieningen voor o.a. gezondheid, welzijn, persoonlijke ontwikkeling, leefbaarheid, zorg, ondersteuning bij verlies van werk en financiële bestaanszekerheid. Een serieus probleem is dat het rijk destijds te fors heeft bezuinigd bij de overdracht van taken naar de gemeente. Er dreigen nu tekorten. Er werd verwacht dat In combinatie met de bestaande zorg-- en welzijnstaken van de gemeente het geheel tot een verbetering zou leiden. Ons inziens is het college daar slechts ten dele in geslaagd. De nieuwe voorstellen zijn te complex, te versnipperd, te weinig doelgericht, te weinig evalueerbaar. De gemeenteraad beslist deze maand over de plannen van het college.

Raakt ons (bijna) allemaal
Op cruciale momenten hebben we (bijna) allemaal te maken met de gemeentelijke voorzieningen in het sociale domein. Hetzij direct omdat we zelf hulp nodig hebben, hetzij indirect omdat het onze naasten raakt. Bijvoorbeeld als onze kinderen en ons gezin vastlopen, in geval we als volwassenen overmand zijn door alles wat op ons afkomt, of omdat we als ouderen in die levensfase het onvoldoende redden. Mogelijk zijn we bezorgd over een medeburger of ondervinden we overlast.

Prioriteit voor levensvaardigheden en wijkteams
Het college stelt heel veel activiteiten voor. Wij hebben desgevraagd geadviseerd om het beleid te concentreren op twee hoofdthema’s die elkaar versterken, namelijk preventie en basiszorg. Preventie door een programma levensvaardigheden (sociaal-emotionele competenties), basiszorg (eerste lijn zorg) door meer mogelijkheden voor directe hulp door wijkteams. Een programma levensvaardigheden kan mensen helpen om – waar mogelijk – als persoon zelf sterker te worden en om zelf beter in staat te zijn positieve relaties aan te gaan. Op de tweede plaats kan volgens het MBR een grote winst worden geboekt als iedere school en iedere huisarts kan beschikken over voldoende uren hoogwaardige professionele hulp vanuit het wijkteam. Dit is nu niet het geval. Op deze wijze kan het wijkteam rechtstreeks aan de slag gaan met vragen waar de scholen of de huisartsen zelf niet aan toekomen. Niet praten OVER mensen, maar praten MET mensen. Dat helpt. Zo willen we voorkomen dat te snel een beroep moet worden gedaan op de duurdere specialistische zorg. Wij hopen dat de gemeenteraad ons advies ter harte neemt.

Meer weten of zelf meedoen?
Het Maatschappelijk Burgerplatform Ridderkerk is van en voor de Ridderkerkers. Wij zijn onafhankelijk t.o.v. politieke partijen, het gemeentebestuur en organisaties die zorg en diensten aanbieden. Wij maken gebruik van kennis en ervaring die in onze gemeente aanwezig is. Als u inhoudelijk wilt meedenken en/of als u praktisch wilt meedoen, neem dan contact op met frans.velders@kpnmail.nl. Het volledige MBR-advies is ook verkrijgbaar via dit contactadres.


INGEZONDEN

Gezondheidsbeleid
Nota Ridderkerk startnotie gezondheidsbeleid:
Houdt somatische alsmede geestelijke in voor alle leeftijdsgroepen in haar faciliteit.
Aandacht voor psychische / sociale zingevingsbeleving
In de praktijk een gevoel van humane voldoening
Wat minder jezelf en kom tot bezinning
Zelfbeschikking in je medemens verbinding
Toon als het even kan je empathische vermogen
In je straat wijk of elders geeft een heleboel mededogen
Uit mijn eigen vrijwilligerservaring
Alle aspecten met hun gradaties in beleving
Onder elkaar een gevoel van sociale cohesie
Voor uw medeburgers al is het maar voor je eigen ambitie
College en raadsleden steun/stimuleer juist de geestelijke gezondheid
Neem je verantwoordelijk in deze bijzondere virusvarianten tijd
Deze tijd brengt vooral het goede van de Ridderkerkse burger naar boven
Communicatie , goede samenwerking en vertrouwen als nooit tevoren

Pim Tibboel