Afbeelding
Foto:

Stuur een berichtje

Alle vrouwen op deze wereld delen een gevoel – angst. Een angst die anno 2021 nog steeds niet verdwenen is en die groeit met de dag. Er is niet genoeg aandacht voor en alhoewel het nu weer even in het nieuws is, verdwijnt het volgende week weer voor ander nieuws.

Het gevoel dat we van binnen hebben elke keer als we alleen op straat lopen, is onbeschrijfelijk. Het gaat veel verder dan ons onveilig voelen. Het is een gevoel dat al jaren in ons systeem zit, omdat de maatschappij weigert dit gevoel te erkennen. Vrouwen weten dat ze nooit veilig zijn; we weten dat we waarschijnlijk aangestaard worden en we weten dat we voorzichtiger moeten zijn dan mannen. Dit knaagt aan ons – elke dag zodra we de deur uitstappen knaagt dit gevoel aan ons.

Ik heb al zolang als ik me kan herinneren altijd aan iedereen laten weten waar ik was – een berichtje gestuurd als ik ergens veilig gearriveerd was of mijn locatie gestuurd als ik ergens heen ging. ‘Ik ben thuis’, is een zin die ik waarschijnlijk al te vaak in mijn leven heb gezegd. Ik kan niet eens veilig over straat in de avond, terwijl mijn mannelijke vrienden dat wel kunnen – waar is mijn vrijheid?

Vrouwen kunnen niet veilig over straat, omdat we niet veilig zijn op straat. Vrouwen moeten elke dag nog vrezen voor hun leven. Simpelweg, omdat we niet weten wat ons kan overkomen. We weten niet wie we wel kunnen vertrouwen. We weten niet wie ons wel kan helpen als het nodig is. En dat is helaas de verdrietige waarheid waar wij elke dag opnieuw tegenaan lopen.

En bespaar de moeite om te zeggen: ‘Ja, maar niet alle mannen zijn zo’. Dat weten we, dat hoef je écht niet te zeggen. Maar er zijn genoeg mannen die dus wel zó zijn, waardoor vrouwen zich al veel te lang niet veilig voelen om in hun eentje over straat te kunnen. Dus in plaats van te zeggen dat niet alle mannen zo zijn, kan je ook bewijzen dat jij niet zo bent. Dat je er voor ons bent als we hulp nodig hebben of als we in een lastige situatie zitten. Bewijs dat niet alle mannen zo zijn – dat jij anders bent.

Ooit zal het beter worden. Ik kan het alleen maar hopen.


LEZERS SCHRIJVEN

Corona gedichtje
als de lucht niet veilig is
en een knuffel gevaarlijk is
onze wereld tijdelijk is overgenomen,
wij niet dicht bij elkaar mogen zijn
als desinfectie de norm is,
niemand zich meer helemaal vrij voelt
en er verdriet is
omdat het gewoon allemaal niet leuk is

als de kinderen hun spontaniteit dreigen kwijt te raken omdat er zoveel niet meer mag
en jezelf voorstellen best lastig is zonder een hand te geven
zullen we dan de woorden laten spreken

laten we gevoel leggen in wat we zeggen
er voor elkaar zijn, gewoon zijn

kunnen we dan zelf een feestje houden
met ons eigen gezin
Of het bestaat uit een of uit tien
laten we genieten van onze kinderen en kleinkinderen,
onze geweldig lieve huisdieren,
een buurvrouw die naar je zwaait
of de kaart voor een verjaardag
laat ons gezond zijn, omdat we anders niets hebben
zullen we dan bewust naar elkaar luisteren
en laten we onze woorden meer warmte geven
Voor elkaar, door elkaar
want samen zijn we beter
en kunnen we dit overwinnen

#staystrong

Lizzy Hellendoorn- Tempelaars