De entree van het essenlaantje
De entree van het essenlaantje Foto:

Fietsroute onder druk in Oosterpark

Niet alleen omwonenden winden zich op over veranderingen in het Oosterpark, die het gevolg zijn van de aanleg van nieuwe velden voor de Ridderkerk Rowdies. Met de uitbreiding voor de honk- en softbalvereniging komt een veelgebruikte recreatieve fietsroute onder druk te staan.
De kritiek spitst zich toe op veranderingen voor het zogenoemde essenlaantje dat fietsers nu in de gelegenheid stelt om langs het honkbalcomplex het Oosterpark in te fietsen. Door de aanleg van een tweede veld dieper in het park zal dit in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Wat overblijft is een kortere versie van het essenlaantje langs één veld.
Op de plantekeningen is te zien dat er geen doorgaande fietsroute meer zal zijn. Het essenlaantje stopt bij de hekken van het tweede veld. Er voor in de plaats komt een afbuigende route die aansluit op de onverharde wandelpaden in het oostelijk deel van het park. Op deze paden is fietsen niet toestaan. Het essenlaantje lijkt ook de status van fietspad te verliezen. Op de aan de gemeenteraad gepresenteerde tekening van de nieuwe Rowdies velden is in dit deel van het Oosterpark alleen voorzien in wandelpaden en een ruiterpad langs de rand van het park.

Pittoresk
In overleggen met de gemeente is door het wijkoverleg en bewonersgroepen gewezen op het belang van het essenlaantje. De Bewonersgroep Tarbot had op haar wensenlijst de volledige instandhouding van deze prachtige fietsverbinding. (vervolg op pagina 5: 'Essenlaantje aansluiten op bestaande fietspad')