Bouw van woningen bij Waalbos mag doorgaan

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de bouw van vier woningen aan de Langeweg bij het Waalbos goedgekeurd. De verwierp het bezwaar van een omwonende die door de woningbouw het uitzicht op het Waalbos kwijt raakt.
Hij vroeg de Raad onlangs om het plan te schorsen totdat later dit jaar een eindoordeel over het plan zou worden gegeven. Maar de Raad heeft de procedure met instemming van de omwonende verkort en de kwestie definitief afgehandeld.

Ruimte voor ruimte
Het bouwplan is onderdeel van een ruil volgens de Ruimte voor Ruimteregeling en provinciale regels. In ruil voor sloop van overbodige agrarische bebouwing mogen dan enkele woningen worden gebouwd.
De eigenaar van kassen verderop aan de Langeweg op grondgebied van Zwijndrecht mag middenin het land vlakbij het Waalbos de nieuwe woningen bouwen. Hij sloopt ruim 20.000 vierkante meter kassen en daarmee verwerft hij het recht om vier woningen te bouwen.

Uitzicht op bos
De omwonende voerde aan dat eerst onderzocht had moeten worden of op de locatie van de gesloopte kassen nieuwe woningen kunnen komen. In dat geval zouden er dan minder woningen in zijn uitzicht op het bos komen te staan. Maar die oplossing vindt de gemeente niet wenselijk. En verplaatsing van de bouwlocatie naar de zuidzijde van de Langeweg vindt de gemeente ook niet wenselijk vanwege lawaai van rangeerterrein Kijfhoek en gevaar bij calamiteiten op het rangeerterrein. De Raad van State is het met de gemeente eens.

Coulisselandschap
Volgens de omwonende mogen de vier woningen volgens de regels ook niet middenin het land komen te staan. Ze moeten in een lintopstelling komen. Bouwen buiten het lint is volgens hem een ernstige aantasting van de landschappelijke inrichting van het gebied. Maar volgens de Raad maken de regels het juist mogelijk om in dit coulisselandschap niet alleen in een lint langs de weg te bouwen.

Over het verlies aan uitzicht heeft de Raad al vaker geoordeeld dat niemand een blijvend recht op vrij uitzicht heeft in ons land.