Vorig jaar was er nog landelijke aandacht voor het Rijsoordse museum
Vorig jaar was er nog landelijke aandacht voor het Rijsoordse museum Foto:

'Wat hier is opgebouwd moet in goede handen blijven'

(vervolg van voorpagina): "Als de gemeente vandaag van haar recht tot koop afziet is morgen alles verkocht” zegt Ad Los, die het voormalige schoolgebouw in Rijsoord in 1995 van de gemeente kocht. Om speculatie tegen te gaan werd in de voorwaarden opgenomen dat bij verkoop de gemeente het eerste recht van koop heeft.
Twee jaar geleden verzocht Ad Los de gemeente om deze clausule te schrappen. Hij vindt dat er na ruim 25 jaar sprake is van een andere situatie: "De investeringen in deze inrichting overtreffen de investering in het gebouw zelf, dan ook verre. Van enigerlei vorm van speculatie, kan in de meest gunstige scenario's, dan ook geen sprake zijn.”
De museumeigenaar kreeg geen antwoord op zijn schriftelijke verzoek. Dat kwam er wel toen hij op 11 februari de gemeente de aanbieding deed om het museum met de complete inrichting te kopen voor ruim 2,6 miljoen. Die waarde is bepaald door twee beëdigde taxateurs. De gemeente heeft volgens de akte van levering twee maanden de tijd om van het eerste kooprecht gebruik te maken. Er zal in april een extra raadsvergadering nodig zijn om hierover te beslissen.
Het college wil de aankoop beperken tot wat destijds is verkocht. Dit is het perceel met het schoolgebouw en het capitulatiemonument. Het recht van eerste koop geldt niet voor het woonhuis en de museuminventaris. Ad Los heeft een brief van het college ontvangen met de aankondiging dat naar de gemeenteraad het aanbod zal gaan om de school en het monument voor 755.000 euro te kopen. Los gaat hier bij voorbaat niet mee akkoord. "Alles wat hier is opgebouwd moet in goede handen blijven. We gaan dit voor de rechter en alle camera's uitvechten.”