Sieme Zijm zet met Rijsoord in op handhaving in de hoofdklasse
Sieme Zijm zet met Rijsoord in op handhaving in de hoofdklasse Foto:

Sieme Zijm wil met Rijsoord uitdaging aangaan

Rijsoord heeft in Sieme Zijm (43) een nieuwe hoofdtrainer voor komend seizoen gevonden. Rijsoord legt daarmee het hoofdklasselot in handen van de ex-profvoetballer. ,,Ik houd van uitdagingen.”

door Jeffrey van der Maten

De lentezon laat zich voor het eerst dit jaar écht zien, heeft ook Sieme Zijm begrepen. Een paar klusjes in de tuin, een drankje op zijn eigen terras: ja, het zijn dagen om van te genieten voor de oud-profvoetballer van onder meer AZ, Sparta en Excelsior. Toch mist het perfecte stukje, de finishing touch: al maanden ligt het amateurvoetbal stil. Het geeft hem daarentegen extra de kans om zich alvast voor te bereiden op zijn monsterklus van komend seizoen.

Want nadat hij bij zijn huidige werkgever Den Hoorn slechts een handjevol wedstrijden coachte voordat de coronacrisis als een bulldozer door het voetbalseizoen walste, kan zijn focus nu al langzaam op zijn volgende werkgever. Vanaf komend seizoen staat hij aan het roer bij Rijsoord. ,,Ik ben een tijdje geleden benaderd door het bestuur” aldus Zijm. "Het was een leuk gesprek en ik kende Rijsoord al van naam. Het is een mooie kans voor mij.”

Flinke omschakeling
Zijm heeft inmiddels al jarenlange ervaring opgebouwd in het trainersgilde. Zo werkt hij in de jeugdopleiding van profclub AZ én verdiende hij zijn sporen in het Westlandse amateurvoetbal. Een avontuur bij Westlandia bracht hem indirect bij Den Hoorn en dus later Rijsoord. "Daar moest ik het elftal met spelers onder de 21 jaar gaan coachen. Ik werk heel graag met jonge gasten, dat vind ik bij AZ ook prettig. Maar ik wilde niet bij beide klussen ondergeschikt zijn. Daarom heb ik gekozen om elders op eigen benen te staan.”
Het is volgens Zijm steeds een flinke omschakeling: "Bij AZ ben ik dagelijks met toptalenten bezig. Daar is het op alle fronten top: de faciliteiten, de ambitie om te slagen, de begeleiding. Als ik ‘s avonds met amateurs train, moet ik mijn mindset wel een beetje veranderen. Maar nee, dat is niet erg. Het is juist mooi om beide werelden te kunnen combineren.”

Als team knokken
In Ridderkerk wacht hem waarschijnlijk de meest lastige uitdagingen in zijn trainersloopbaan: Rijsoord helpen aan handhaving in de hoofdklasse. "Ja, dat is zeker een pittige klus” erkent Zijm. "Maar ik houd van uitdagingen. Voor mij is het proces het belangrijkst. We moeten de uitdaging niet uit de weg gaan en als team gaan knokken. Daarvoor is een goede band met elkaar essentieel. Ik ben daarom nu al bezig met het opzoeken van die jongens, om hen een op een te spreken. Relatie is prestatie.”
Met handhaving zou Zijm zich hoe dan ook in de kijker coachen van grotere clubs. Waar droomt hij van? ,,Ik ga voor het hoogst haalbare, dat heb ik als prof ook altijd nagestreefd. Ik vind het belangrijk om mezelf uit te dagen. Ik zou het wel mooi vinden om assistent in het betaald voetbal te worden. Hoofdtrainer word je daar niet zomaar, maar rechterhand zijn bij bijvoorbeeld AZ of Feyenoord? Ja, dat zou ik wel mooi vinden.”

Zijm toen hij zelf in het shirt van AZ speelde