INGEZONDEN

Warmtenet ouderwets?
‘Transitieprofessor' Jan Rotmans van de Rotterdamse Erasmus Universiteit en medeoprichter van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, noemt warmtenetten ‘een oplossing uit het verleden'. Vroeger, zo vermeldt het AD (september 2020), was hij nog voorstander van een warmtenet dat restwarmte uit de Rotterdamse haven voor woningen moest benutten. Maar nu niet meer. ‘Warmtenetten zorgen er juist voor dat de gevestigde belangen van de op fossiele brandstoffen draaiende industrie langer rendabel blijven.' Zijn kritiek richt zich ook op het warmtenet dat uitgerold wordt. Als de gemeente voor een warmtenet kiest als alternatief voor aardgas dan moet dat een open netwerk zijn. Dus niet één leverancier, maar in verband met een goede concurrentie meerdere leveranciers die warmte kunnen aanbieden. Voordeel: een prijsdrukkend effect. De kosten voor de gebruiker zijn, zo bleek, bij één aanbieder vaak veel te hoog. Centrale warmtevoorziening van hoge temperaturen is niet meer van deze tijd, analyseert hij. ‘De toekomst is aan decentrale oplossingen, waarbij warmte ter plaatse, in de wijk of de woning wordt opgewekt.'
Rotmans waarschuwt dat gemeenten niet teveel sturend moeten optreden om een wijk snel van het aardgas af te halen. Van bovenaf opleggen gaat niet lukken, is zijn overtuiging. ‘Accepteer dat het niet zo snel gaat en neem burgers mee in de transitie'.
Het is de bedoeling dat uiterlijk 2030 1,5 miljoen woningen van het gas af zijn. Verwacht wordt dat de helft een aansluiting op een warmtenet krijgt. Gasprijzen en warmteprijzen zijn in ons land aan elkaar gekoppeld. De belasting op gas is enkele jaren terug verhoogd. Daardoor steeg de gasprijs en dus ook de rekening voor gebruikers van het warmtenet.
We weten: aanleg van een warmtenet is peperduur. De gebruiker is in elk geval gediend van een transparante warmtemarkt, gericht op kostenbesparing en efficiency bij de aanleg. De vraag voor Ridderkerk blijft: moet de gemeente wel in zee met het Rotterdamse Warmte bedrijf dat geplaagd wordt door grote schulden? Eerst moet alles gericht zijn op isolatie van woningen. De eerste winst.

Dick de Winter, werkgroep Lucht & Geluid