Het maaien bij een sloot
Het maaien bij een sloot Foto:

Minder kort maaien

In deze rubriek Buiten gewoon groen vertelt waterschap Hollandse Delta iedere week iets actueels over de prachtige natuur in onze omgeving. Hollandse Delta verzorgt veel natuur buiten de bebouwde kom.
Nu het warmer wordt, begint het gras en het riet weer te groeien. Dit betekent dat er binnenkort weer moet worden gemaaid. Het waterschap doet dit meestal niet zelf. Per regio werkt waterschap Hollandse Delta samen met plaatselijke aannemers.

Inschrijven
Op dit moment kunnen aannemers zich inschrijven om het werk de komende jaren te gaan uitvoeren. Vanaf juni gaan de aannemers met nieuwe contracten aan de slag. Een maaibestek is zo’n contract waarin de meest voorkomende werkzaamheden staan.

Nieuw maaibestek
De aannemer werkt op een manier en volgens een planning die is afgesproken in de contracten of maaibestekken. Ook de manier van maaien is hierin vastgelegd. In de nieuwe contracten staat: minder kort maaien, meer gefaseerd maaien en het gemaaide gras een paar dagen langer laten liggen en dan pas opruimen. Zo zorgt het waterschap voor meer duurzaam beheer, biodiversiteit en ecologische verbinding.
Waterschap Hollandse Delta controleert het onderhoud en overlegt regelmatig met de aannemers over de planning en uitvoering. Want goede samenwerking levert een nog beter resultaat.


INGEZONDEN

Uithollen van WMO taxi-vervoer

In de commissievergadering van de gemeenteraad op 7 april jl., hebben twee mensen gebruik gemaakt van het inspreekrecht. Zij deden dit naar aanleiding van de aanpassingen voor WMO taxivervoer welke m.i.v. september 2020 zouden worden ingevoerd. Door een motie hierover gaat Ridderkerk hier nog even ‘coulant' mee om. De nieuwe regels luiden: 24 uur van te voren melden dat men gebruik wil maken van het WMO vervoer. Dit wás 1 uur. Spontaan afspreken kan dan niet meer voor wie hiervan afhankelijk is. Ook gaat men de stiptheid van ophalen rekken. Dit is een kwartier voor of na de aangegeven tijd. Dit gaat van een doelstelling van 95% naar 90%. Dus de kans dat men tot een half uur met de jas aan moet wachten op de taxi, wordt groter. Daardoor wordt het dus nog lastiger een vergadering, afspraak of etentje binnen een door u geplande tijd te bezoeken en/of af te ronden. Ik ken al uitspraken als: ‘de taxi staat voor, over het laatste agendapunt moeten jullie me maar later bijpraten' of ‘ de taxi staat voor, jullie moeten het nagerecht maar inpakken zodat ik dit thuis nog kan genieten' . Dit gaat niet op voor de zogenaamde ‘spoed-ritten'. Vorige week schreef Arianne Ripmeester (PvdA) hierover een stuk in de Combinatie. Dit beleid staat haaks op ‘iedereen moet meedoen'. We hebben het manifest ondertekend voor een inclusieve samenleving! Daar staat de gehele raad achter, dan moet het toch mogelijk zijn deze bezuinigingen terug te draaien! Het lastige is echter dat dit in BAR verband (met Barendrecht en Albrandswaard dus) is overeengekomen. Dit moet dus ook in BAR verband terug gedraaid worden. Bij de gemeente zijn hierover al klachten binnen gekomen. De kans is er dat oudere mensen die gebruik moeten maken van WMO vervoer, niet snel een officiële klacht in zullen dienen. Wij zijn daarom benieuwd naar uw reacties hierop en zouden het op prijs stellen als u dit aan ons of Arianne Ripmeester kenbaar zou willen maken. Dan nemen wij deze mee. U kunt ons mailen of bellen.

BURGER OP 1, Stefan Coule: coule2406@gmail.com of 06 2754 2491