Afbeelding
Foto:

Verbouwing Ridderhof aanzet tot meer toekomstperspectief

Op de voorpagina werd al duidelijk dat de verbouwing van het winkelcentrum Ridderhof een verfrissend beeld zal gaan opleveren en in de komende jaren een perspectief biedt op een andere invulling van het winkelhart. Daarom heeft De Combinatie een aantal vragen voorgelegd aan Ruud Scheenjes, woordvoerder van de stichting BIZ Winkelhart Ridderkerk. De BIZ (Bedrijven Investering Zone) is de organisatie in het centrum die zowel de winkeliers als de vastgoedeigenaren vertegenwoordigd.
Wat mogen we de komende tijd voor ontwikkelingen verwachten in het centrum?
De verbouwing van de Ridderhof zal in een aantal fases gaan verlopen. De vastgoedeigenaar van de Ridderhof, welke pas sinds december vorig jaar de Ridderhof in zijn portefeuille heeft, pakt de zaken zeer voortvarend aan. Daar waar de vorige eigenaar al anderhalf jaar in gesprek was met de supermarkt Lidl, was de nieuwe eigenaar er al snel uit en kon in januari al een vergunningsaanvraag doen welke onlangs is verleend voor de eerste fase, namelijk Ridderhof 2. Dit is het gedeelte waar ook de Jumbo zit. De aannemer is twee weken terug gestart met de voorbereidingen. Eerst een nieuwe doorgang naar het laadperron zodat de winkels bevoorraad kunnen worden. In de komende week zal het gebied waar de LidL komt, worden afgesloten. Dit betekent voor de bezoekers dat ze de ingang aan het Sint Jorisplein moeten gaan gebruiken ter hoogte van Lucardi. Tevens betekent het dat er geen gebruik meer kan worden gemaakt van de lift die vanuit de parkeergarage Ridderhof naar boven gaat, of omgekeerd. Wie gewend was om met een winkelwagentje naar de parkeergarage met de lift te gaan zal nu dus gebruik moeten maken van de rollenbaan bij de Jumbo. De planning van fase 1 is dat de verbouwing tot aan week 46 (half november) gaat duren. De opening is dan nog voor de feestdagen.

Gaat er nog meer veranderen dan alleen de verbouwing voor de Lidl?
Uiteraard heeft deze verbouwing meer consequenties. Winkels moesten verplaatsen om de verbouwing mogelijk te maken. Er is een ware stoelendans aan de gang (zie pagina xx). Op de bijgaande plattegrond is de nieuwe indeling te zien. Overigens zijn op de plattegrond niet alle details te zien. Op sommige plekken staat ook “in transitie”. Dit betekent dat de invulling nog in een onderhandelingsfase zit. De indeling is in grote lijnen ter indicatie. Uitgangspunt is dat de Jumbo met een nieuwe entree samen met de Lidl en de Action uitkomen op het pleintje, waar voorheen het Delifrance terras was. Daar komt de nieuwe rolbaan die van en naar de onderliggende parkeergarage leidt. De bestaande rolbaan, aan de zijde van de Verlengde Kerkweg, zal worden omgebouwd om zo vanaf de weg rechtstreeks met de fiets naar een fietsenstalling in het winkelcentrum te kunnen gaan. Hopelijk een bijdrage aan een veiliger oplossing. Aan de zijde van de Etos zal er ook nog een aantal aanpassingen worden gedaan. De doorloop van het Sint Jorisplein naar het midden van Ridderhof 2 wordt verlegd naar de zijkant langs de Lidl. Uiteindelijk zal ook de Look & Feel worden aangepakt, die qua sfeer overeenkomt met de eerder verbouwde Versmarkt.

Wordt nu de gehele leegstand weggewerkt?
Met de bijna dan 2500 m2 die de Lidl in beslag neemt en het doorschuiven van winkels gaan we een heel eind in de goede richting. Of het de totale leegstand wegwerkt laat zich nog een beetje raden. Naast invulling met winkels zullen er ook andere bestemmingen komen van diverse ruimten. We moeten niet vergeten dat het koopgedrag van de consument in de laatste jaren sterk is veranderd. Vooral de online verkopen hebben hun effect op het fysiek winkelen. En dat is niet alleen in Ridderkerk zo, maar in heel Nederland. Ketens verleggen hun strategie. Opereren meer online en gaan met hun winkels vooral naar steden met meer dan 100.000 inwoners. Dat vergt dat plaatsen als Ridderkerk hun ambitie moeten aanpassen en verleggen. Was het aan het eind van de vorige eeuw nog de ambitie het centrum voor de ruime regio te ontwikkelen, nu moeten we realistisch zijn dat we het Winkelhart moeten afstemmen op de behoeften van de eigen bevolking en de randgemeenten. Dat betekent dat we moeten streven naar een invulling met dagelijkse boodschappen aangevuld met bedrijven met een zo’n breed mogelijk assortiment aan overige producten die passen bij de samenstelling van de bevolking. Ook is er behoefte aan laagdrempelige daghoreca die zich instellen op langere verblijfsmomenten. De aanvulling van de Lidl zal zeker bijdragen aan meer bezoekers. Dat geeft binding aan het centrum en kan ook andere bedrijven aantrekken. Het herstellen van het verleden moeten we omzetten naar een prettig verblijfsklimaat waar shoppen en ontmoeten samengaan.

Blijft het alleen bij het upgraden van Ridderhof 2?
Zoals al is aangegeven dat het Brunapand verbouwd gaat worden is dit een onderdeel van een verbouwing die in Ridderhof 1 (waar AH zit) gaat plaatsvinden. Het gedeelte waar vroeger de roltrappen naar Radio Modern / It’s voerden wordt aangepakt. De vergunningaanvraag ligt momenteel bij de gemeente en als dat goed verloopt dan wordt dit gedeelte vanaf juni/juli verbouwd. Ook hier moeten winkels (tijdelijk) wijken en hervestigen voor deze aanpak. Op de website www.winkelhartridderkerk.nl zal geregeld een update worden geplaatst.

Wat gebeurd er met de pagodetent?
Vooralsnog zijn hier nog geen definitieve uitspraken over gedaan. Vorig jaar is het Ontwikkelperspectief Centrum door de gemeenteraad aangenomen. Dat voorziet in een aanpak van het buitengebied. De pagodetent is eigendom van de Ridderhof maar is nauw verbonden met de directe omgeving. De uitwerking van de plannen voor het Sint Jorisplein zullen dan samen moeten gaan met de ideeën van de eigenaar Ridderhof en de gemeente. De BIZ heeft wel te kennen gegeven dat het voorstander is van het behoud van een overdekte constructie op die plek. Vooral omdat het voorziet in een droge overloop tussen beiden Ridderhoven, maar ook plaats biedt aan diverse gezellige activiteiten, zoals o.a. de goed bezochte zomeravondconcerten, die een dak boven hun hoofd nodig hebben. Ook die activiteiten kunnen bijdragen aan een langer verblijf.

Hoe staat het met de overige delen in het centrum?
Aan de kant van het Koningsplein zal er voorlopig nog niet veel veranderen. De BIZ heeft de wens uitgesproken dat ook dit gebied een spoedige verlevendiging krijgt met meer seizoensgebonden groen en uiteraard blijft de wens van een waterornament hoog op het lijstje staan. De BIZ hoopt dat de aankleding van het Koningsplein sneller wordt uitgevoerd dan de huidige planning voor over 3 à 4 jaar. We hebben een zichtbare verlevendiging voor dit plein hard nodig. Het zou een goede steun in de rug zijn van de horeca zijn na een moeilijke tijd. De Koningshof heeft nauwelijks leegstand. Dat kan van de Jorishof niet worden gezegd. De BIZ is met de eigenaar van de Jorishof in gesprek om te bezien welke mogelijkheden er zijn. We hopen dat ze geïnspireerd raken door de daadkracht van de eigenaar van de Ridderhof. Er zijn opties en wensen bij diverse partijen in dit gedeelte en van de zijde van eigenaar worden de ideeën die de BIZ heeft aangedragen nu tegen het licht gehouden. Ik persoonlijk was tot voor kort niet zo optimistisch, maar ik zie toch wel weer wat elan. (vervolg op pagina 29) )

Afbeelding