De gemeente wil dat het capitulatielokaal, al dan niet met deze aankleding, behouden blijft
De gemeente wil dat het capitulatielokaal, al dan niet met deze aankleding, behouden blijft Foto:

Gemeente wil garanties voor behoud

Volgens wethouder Peter Meij hoeft het museum in Rijsoord niet verloren te gaan. Hij benadrukt dat de gemeente niet hecht aan het bezit van het gebouw: "Maar we willen wel een waterdichte afspraak dat het gebouw tot in lengte van jaren behouden en toegankelijk blijft.”
Het gaat daarbij het gemeentebestuur in het bijzonder om het lokaal waar in 1940 de capitulatie van Nederland werd getekend. Het in oorspronkelijke staat houden van dit lokaal en openbare toegankelijkheid waren bij de verkoop in 1996 belangrijke voorwaarden. Wat betreft het college moet dit in een kettingbeding worden vastgelegd, zodat ook toekomstige eigenaren zich hieraan houden.
"De realiteit is dat de huidige eigenaar weigert zo'n bepaling op te nemen. Zonder zo'n beding is er geen garantie dat het gebouw behouden en toegankelijk blijft. Daar ligt voor ons het cruciale en principiële punt” stelde wethouder Meij vorige week in de raadscommissie. Volgens de wethouder is er bij de onderhandelingen meerdere keren op een kettingbeding aangedrongen: "Nu dat meerdere malen is geweigerd nemen wij onze verantwoordelijkheid door zelf tot aankoop over te gaan.” Op basis van de akte uit 1996 heeft de gemeente eerste recht van koop voor het schoolgebouw, het plein en het gedenkteken aan de Rijksstraatweg. De museuminventaris wil de gemeente niet overnemen. "Het is een interessante en bijzondere verzameling die in Rijsoord bijeen is gebracht. Een deel van de inventaris past bij de historische plek die het schoolgebouw is. Maar hoe bijzonder ook, ook zonder deze stukken heeft het schoolgebouw en het capitulatielokaal een bijzondere cultuurhistorische waarde” meent Meij.