De gemeente wil het gebouw, maar niet het museum kopen
De gemeente wil het gebouw, maar niet het museum kopen Foto:

Beslag gelegd op gebouw van schoolmuseum

De gemeente Ridderkerk heeft beslag gelegd op het gebouw van het museum Johannes Postschool in Rijsoord. Het college wil met deze stap voorkomen dat het voormalige schoolgebouw verkocht wordt aan een derde partij.
Met het zogenoemd conservatoir beslag wil de gemeentebestuur de eigenaar dwingen om het vroegere gebouw van “De Poort” aan de gemeente te verkopen. Het krediet hiervoor (755.000 euro) heeft de gemeenteraad vorige week in een extra raadsvergadering beschikbaar gesteld. Burgemeester en wethouders willen hiermee het recht van eerste koop gestand doen, zoals dat was vastgelegd in de leveringsakte in 1996. De gemeente wil met dit recht alleen het gebouw en perceel (schoolplein met gedenkteken) terugkopen. Hiermee wordt maar deels ingegaan op het aanbod dat museumeigenaar Ad Los aan de gemeente heeft gedaan. Hij heeft een koper voor het gebouw met de complete museuminventaris plus de aangebouwde onderwijzerswoning. Aan de gemeente is daarom als eerste rechthebbende het aanbod gedaan om alles te kopen voor 2,6 miljoen.
Dat de gemeente nu staat op alleen de levering van het gebouw wil er bij Ad Los niet in. “Daar is nog altijd mijn handtekening voor nodig. Dat we het nu voor rechter moeten uitvechten komt voor mij niet als een verrassing” reageert hij op de beslagstukken, die hij een dag na de raadsvergadering door een deurwaarder kreeg aangereikt.
(vervolg op pagina 5: Gemeente wil garanties voor behoud)