Shamir de Jesus laat RVVH na vijf seizoenen achter zich
Shamir de Jesus laat RVVH na vijf seizoenen achter zich Foto:

Shamir de Jesus wil veel vrijer zijn in zijn acties

In de hoofdklasse spelen deed Shamir de Jesus al met RVVH, komend seizoen gaat hij met Rijsoord voor een nieuwe kans. De 23-jarige buitenspeler hoopt onder de nieuwe hoofdtrainer Sieme Zijm eindelijk de schroom van zich af te gooien.

door Jeffrey van der Maten

Vijf seizoenen bracht hij door bij RVVH. Het sportpark van de huidige eersteklasser werd hem langzaam vertrouwd. Op zoek naar nieuw voetbalgeluk is hij komend seizoen echter 4000 meter westelijk te bewonderen. VV Rijsoord overtuigde de voormalig jeugdspeler van Feyenoord om zijn geluk op het Kraaiennest te beproeven. "Ik was de laatste tijd wat aan het rondkijken naar wat de opties waren”, verklaart De Jesus zijn keuze. Opeens werd hij in verband gebracht met een overstap naar de hoofdklasse, waarin VV Rijsoord ook komend seizoen zal acteren. "Uiteindelijk ben ik het gesprek aangegaan. Ik raakte geïnteresseerd omdat zij hun interesse baseerden op basis van de research die ze hadden gedaan. Ze hadden positieve verhalen over me gehoord. Ook waren ze onder de indruk van de wedstrijden die ik tegen ze heb gespeeld in de eerste klasse en op het Ridderkerk Toernooi. Daaruit bleek dat ze me graag wilden hebben.”
De student social work was na vijf seizoenen in het gestreepte blauw-wit toe aan iets anders. "Dat is niets ten nadele van RVVH, want daar ben ik altijd goed behandeld. Ze zagen me als een talent. Het kwam er alleen niet altijd even goed uit, helaas. Daarom wilde ik op zoek naar een nieuwe prikkel.” Waar dat mee te maken had, die zoektocht naar de beste vorm? "Misschien ben ik wat te zelfkritisch naar mezelf”, is De Jesus eerlijk. "In bepaalde acties eiste ik het beste van mezelf, maar zelfs de allerbeste spelers ter wereld maken fouten. Ik moet veel vrijer zijn in mijn acties.”
Juist met die acties hoopt hij Rijsoord te gaan helpen in de hoofdklasse, het niveau waar hij met RVVH al twee jaar speelde. "Ik heb in mijn jongere jaren veel in de spitspositie gespeeld bij RVVH. Ondanks dat we zijn gedegradeerd, heb ik daar enorm veel geleerd en zelf een redelijk jaar gedraaid. Op zekere hoogte weet ik daarom wat er van me wordt gevraagd in de hoofdklasse.”
De razendsnelle buitenspeler snuffelde eerder in de jeugdopleiding van Feyenoord al aan het hoogste niveau. Uiteindelijk haalde hij het niet als prof. "Dat zie ik niet als een teleurstelling, want alles heeft een reden”, aldus De Jesus, die samenspeelde met huidige profvoetballers als Jari Schuurman (FC Dordrecht), Gustavo Hamer (Coventry City) en Rashaan Fernandes (Telstar). "Het heeft niets veranderd aan mijn ambitie. Ik wil het beste uit mezelf halen, ook bij Rijsoord.”
Bij zijn nieuwe club wacht direct een pittige klus. Rijsoord pendelt al jarenlang tussen de eerste klasse en hoofdklasse en stond er in het huidige afgebroken seizoen bepaald niet rooskleurig voor. De coronacrisis lijkt degradatie te hebben voorkomen. Vreest De Jesus voor het spelen om handhaving? "We moeten als ploeg proberen het maximale te bereiken”, blikt hij vooruit. "Ook ik kan daar een rol in spelen. Met mijn snelheid en acties hoop ik komend seizoen veel verdedigers pijn te gaan doen.”

"Ik wil het beste uit mezelf halen"