LEZERS SCHRIJVEN

Te krappe locatie
Korte samenvatting van het voorafgaande. Binnen de bevolking leven er wensen om veranderingen in het Oosterpark aan te brengen. Bovendien vraagt softbalclub De Rowdies om een tweede speelveld. Het Gemeentebestuur leent een welwillend oor aan de wensen en geeft een werkgroep van ambtenaren de opdracht om de mogelijkheden te bestuderen.
Deze werkgroep doet voortreffelijk werk: inventariseert wensen, geeft de gelegenheid tot inspraak door online-bijeenkomsten te organiseren en lanceert een niet-onaantrekkelijk totaalplan. Op twee punten krijgt hij echter felle kritiek: de aanleg van een tweede speelveld en daaraan gekoppeld de afsluiting van het Essenlaantje voor fietsers. Aan deze kritiek wordt gehoor gegeven: er kwam een vervangende fietsroute, maar het tweede veld wordt op de tekening gehandhaafd. Wel worden voorstellen gedaan om de ligging aan te passen, dit ook weer in overleg met geïnteresseerden. Inmiddels komt geleidelijk het definitieve eindontwerp in zicht, waarna de werkgroep het zal aanbieden bij het college die in juni moet besluiten om het door te sturen naar de gemeenteraad.
Er zijn echter nog momenten voor aanpassing. Ik onderschrijf maar ten dele zijn uitgangspunt dat iedere Ridderkerker de sport van zijn voorkeur moet kunnen uitoefenen. Die stelling gaat op zo lang die sportbeoefening binnen het acceptabele blijft. Helaas hebben de Rowdies die normen te vaak overschreden. Met deze beslissing werkt de gemeente zich in een spagaat t.o.v. zijn ambtenaren, die naar beste weten en kunnen aan deze zaak gewerkt hebben. Niet bevorderlijk voor hun motivatie. De Rowdies club kon vanaf de oprichting voorzien dat ze een te krappe locatie hadden voor het "grote werk”. Al die jaren hebben ze gastvrijheid genoten, zijn ondanks geluidsoverlast gedoogd en door de burger financieel gesteund met bijdragen voor onderhoud van hun clubhuis- door Sport en Welzijn. Belangrijke redenen tot dankbaarheid en bescheidenheid. Het worden moeilijke beslissingen voor gemeenteraad en college. Maar uiteindelijk is er maar één keuze: het algemeen welzijn van de burger gaat voor alles!

H. Eckhart