LEZERS SCHRIJVEN

Gift of belofte?
Aansluitend op haar verkiezingsprogramma schreef partij 18Plus eerder dit jaar in de column ‘buiten de raad’ dat zij prioriteit wil geven aan betaalbare koopwoningen en sociale huurwoningen. Kennelijk heeft zij de andere collegepartijen niet van die prioriteit weten te overtuigen, want in de ‘Woonvisie Ridderkerk 2021-2026’ is daar niets van terug te lezen. Mijns inziens de zoveelste verkiezingsbelofte die sneuvelt.
Om de schijn nog enigszins op te houden belooft deze partij nu het inschrijfgeld te zullen betalen voor jongeren die zich laten registreren als woningzoekende. Hoewel er pas over 10 maanden gemeenteraadsverkiezingen zijn, lijkt 18Plus al te zijn begonnen met zieltjes winnen. Laat duidelijk zijn, tijdig inschrijven is een prima idee, maar het is ronduit misleidend om te suggereren dat het ook maar enigszins zou helpen in de wachttijd voor een huurwoning. Integendeel. Er worden de komende jaren niet of nauwelijks betaalbare (sociale huur) woningen gebouwd en wát er bij komt, is zoals eerder vermeld, al te weinig voor de aan Ridderkerk toegewezen statushouders.
Het aantal beschikbare woningen loopt dus terug en de wachtlijst wordt alleen maar langer. Een voortvarende aanpak zit er evenwel niet in. Sterker nog, het gebrek aan daadkracht wordt nu kennelijk afgekocht met een tientje. Van het aangekondigde “unieke plan” om meer inwoners zicht te geven op een huurwoning, werd niets meer vernomen en in navolging tot de wethouder Wonen, legt ook 18Plus zich stoïcijns neer bij de huidige situatie. De Ridderkerkse woningzoekende is maar wát blij met zo’n college.
Daarbij, deze terugbetaal-actie wringt in hoge mate met de electorale fatsoensregels van ons kiesstelsel. Waar artikel 126 van het wetboek het strafbaar stelt om stemmen te kopen tegen (letterlijk) ‘gift of belofte’, heeft het er alle schijn van dat 18Plus hier giften doet, nu zij haar beloftes niet heeft kunnen waarmaken.

Peter van Veelen